Janiczak Dávid, Ózd polgármestere írja Facebook-oldalán:
Elszámoltatás, felderítés 1.0
Kedves Ózdiak!
Amint azt a tegnapi bejegyzésemből is olvashattátok, a helyben csak Skanzen-projektként emlegetett, hivatalosan "Ózdi gyártörténeti emlékpark és élménykomplexum kialakítása" címet viselő beruházásunk egyelőre csak papíron létezik. A tények magukért beszélnek, hiszen annak ellenére nem kezdődött meg a beruházás, hogy a 496.063.000 forint vissza nem térítendő támogatásról szóló döntést már közel két esztendővel ezelőtt, 2013. január 15-én meghozták, a szerződést pedig városunkkal nem sokkal később meg is kötötték. Az, hogy mindössze négy hónappal a tervezett befejezés előtt még lényegében egy kapavágás sem történt, azt gondolom, mindannyiunk számára vérlázító.
Zoom
"Polgármester, csak azt kérem, egy kis segélyt adjon nékem" - eddig így szólt a nóta
A helyszínbejáráson szomorúan szembesültem azzal, hogy milyen nagy ívű, és látványos fejlesztéstől eshet el a város egyesek hanyagsága, nemtörődömsége miatt. Arra kértem tehát munkatársaimat, hogy vizsgálják meg és adjanak nekem, illetve rajtam keresztül a közvéleménynek számot arról, hogy mi vezetett idáig, miképpen fordulhat elő az, hogy a város akár el is eshet a közel félmilliárd forintos támogatástól.
A feltáró munka számomra is megdöbbentő eredménnyel zárult. Arról kaptam ugyanis tájékoztatást, hogy csupán egyetlen egy projektelem lett eddig az utolsó fillérig kifizetve. Ki nem találják, hogy melyik! A projektmenedzsment bérköltsége. E tevékenységre az elődöm kötött szerződést nem kevesebb, mint 7.713.600 forintos vállalkozói díj ellenében Pásztor Edina egyéni vállalkozóval. A számlák beérkeztek, a teljesítéseket Fürjes Pál leigazolta, a díjat az utolsó fillérig megfizette az önkormányzat, megfizettük mi, ózdiak.
Történt mindez úgy, hogy a vállalkozási szerződés már több mint egy hónapja le is járt, tehát eleve nem terveztek vele, hogy kitart a beruházás megvalósításának végéig. Szakértőim kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy nem csak erkölcsi, hanem polgármesterként jogi kötelességem is, hogy az ügyben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség előtt feljelentéssel éljek. Ezen túl azonban természetes számomra az is, hogy a köz pénzének visszaszerzéséhez szükséges lépéseket is megtegyem, ezért minden lehetséges úton-módon, ha kell, bíróságon fogom visszakövetelni a kifizetett összeget.