Hárommillió forintos pénzbüntetésre ítélték Benedek Fülöpöt, az agrártárca volt államtitkárát első fokon a Szilvásy György egykori titokminiszter részére beszerzett gesztenyefák ügyében a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.
Az ügy mások két vádlottjára - B. Elemér és T. L. János - szintén jelentős, 1,8, valamint 2 millió forintos pénzbüntetést szabott ki a bíróság.
Benedek Fülöpöt - aki jelenleg az OTP Bank egyik ügyvezető igazgatója - és társait hűtlenkezeléssel vádolták amiatt, hogy csaknem egy évtizede közpénzből finanszírozták Szilvásy György lesencefalui nyaralója elé ültetett szelídgesztenyefák beszerzését és elültetését.
Az ügyész ezért korábbi vádbeszédében felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta, ám ezt a bíróság nem tartotta indokoltnak.
Az ítélet kihirdetését követően az ügyész három nap gondolkodási időt kért, ugyanígy tett Benedek Fülöp és a másodrendű vádlott, B. Elemér is. A harmadrendű vádlott T. L. János fellebbezést jelentett be.
A vádhatóság szerint a vádlottak a facsemeték vásárlását fiktív tanácsadói szerződésekkel fedezték. Az így keletkezett kárt az ügyész - a korábban ismertetett - vádiratban több millió forintra becsülte. A rendelkezésre álló bizonyítékok és tanúvallomások alapján úgy ítélte meg, hogy a bűncselekmény súlya indokolja a felfüggesztett szabadságvesztést kiszabását.
A bíróság bizonyítottnak látta mindhárom vádlott esetében a hűtlen kezelés bűncselekményét, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségét. Ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy több enyhítő körülmény - például a vádlottak büntetlen előélete - is indokolja az ügyész által kértnél enyhébb ítéletet. Ez Benedek Fülöp esetében - halmazati büntetésül - 500 napi tétel (napi 6000 forint) pénzbüntetést jelent.
A másodrendű vádlottat 450 napi tétel (napi 4000 forint), míg a harmadrendű vádlottat 400 napi tétel (5000 forint) pénzbüntetés megfizetésére ítélte a bíróság. Amennyiben a pénzbüntetést a vádlottak nem fizetik meg, úgy azt szabadságvesztésre(fogházbüntetésre) kell változtatni. A vádlottaknak az eljárás során keletkezett bűnügyi költséget is meg kell fizetniük.
A bíróság ítéletében kimondta azt is, hogy az eljárás során bűnjelként lefoglalt egymillió forint lefoglalását megszünteti, és azt L. E. tanúnak kiadni rendeli.
(MTI)