/Bővített hír/
A parlament oktatási és kulturális bizottsága foglalkozni fog a mindennapos testnevelés infrastrukturális hátterével - közölte a testület jobbikos elnöke pénteken Debrecenben, sajtótájékoztatón.
Dúró Dóra elmondta: a debreceni Ady-gimnázium azzal szembesült, hogy hiányoznak a mindennapos testnevelés feltételei. Hozzátette: szeretnének átfogó képet kapni arról, hány intézménynek jelent ez problémát, és mennyi pénzt szán a kormányzat a gondok felszámolására.
A politikus emlékeztetett arra, hogy 2012-ben, amikor bevezették a mindennapos testnevelés, egy kormányzati felmérés szerint mintegy 50 milliárd forintot kellett volna létesítményfejlesztésre fordítani. Ezzel szemben 2013-ban 8 milliárd forint jutott erre a célra - fűzte hozzá.
A Debreceni Egyetem rektorával folytatott pénteki megbeszéléséről szólva a jobbikos bizottsági elnök fontosnak nevezte, hogy az orvosképző helyeken mielőbb megoldják az oktató és gyógyító tevékenység finanszírozásának szétválasztását.
Dúró Dóra felkereste a debreceni Déri Múzeumot is, ahol örömmel nyugtázta az egy nappal korábbi miniszteri bejelentést Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című festményének állami megvásárlásáról.
Reményét fejezte ki, hogy a Golgota tulajdonosával is egyezségre jut a kormány, és a jövőben végleg együtt lesz látható a Krisztus-trilógia Debrecenben.
A parlamenti bizottság elnöke ugyanakkor - a múzeumban kapott tájékoztatás alapján - nyugtalanítónak nevezte, hogy egy korábban megnyert európai uniós forrásból nem sikerült befejezni a Déri Múzeum felújítását.
Kulcsár Gergely, a Jobbik hajdú-bihari országgyűlési képviselője hozzátette: azon túl, hogy nem fejeződött be a több százmilliós felújítás, még kárt is okoztak a kivitelezők.
A jobbikos képviselő vizsgálatot szorgalmazott a múzeumi fejlesztéssel kapcsolatos visszaélések feltárására.
(MTI)