Riskó Géza 12 millió forintért ad tanácsot Szabó László Zsoltnak, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójának a nyáron induló M4 Sport tévécsatorna kialakítására – értesült a Népszabadság.
Az MTVA tavaly novemberben kötött egyéves szerződést Riskó Gézával, miután felmentették a médiaszolgáltatási alap sportfőszerkesztőségének éléről, s Szujó Zoltánt nevezték ki a helyére.
A tavaly őszi vállalati kommunikáció szerint Riskó új feladata „a sportszakmai szervezetekkel, jelentős intézményekkel történő kapcsolattartás, valamint a kiemelkedő projektek előkészítése és beindítása” lesz. Havi egymillióért.
Az MTVA nem kímél pénzt, paripát, fegyvert az új sportcsatorna létrehozása és műsorokkal való megtöltése érdekében, információink szerint több neves sportriporterrel tárgyalnak, s kiemelt fizetést ígérnek, hogy megerősítsék a kommentátorok csapatát.
A Nol úgy tudja, az állami média ősztől évadonként legalább egymillió eurót fizet a labdarúgó Bajnokok Ligája közvetítési jogáért, a hároméves csomag ára megközelíti az egymilliárd forintot. A Bajnokok Ligája közvetítési jogainak árát firtató kérdésekre a Nol két hete nem kap választ.
Külső beszállítóként tért vissza az állami médiához Belénessy Csaba, a Magyar Távirati Iroda egykori vezérigazgatója. Belénessy cége, a Crossborder Film Kft. tavaly 45,7 millió forintos műsorgyártási szerződést kötött az MTVA-val Az ördög, a Szkalla lányok, a Földindulás, a Molto Pavone és a Droszt című tévéjátékok elkészítésére.
Belénessy 2012 végén távozott az MTI vezérigazgatói posztjáról, távozásakor hathavi fizetésének megfelelő összeget, bruttó 11 millió forintot kapott. Majd 2013-ban még 4,8 millió forintos jutalommal díjazták a 2012-es teljesítményét.
Belénessy gondolkodását a közszolgálatról jól jellemzi az a nyilatkozata, hogy „a közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége, és nem kérdőjelezheti meg a szabadon választott kabinet hatalmát, mert az nem megy, hogy elfogadjuk a tisztséget, majd szembeszegülünk a megbízóval”.
(Nol nyomán)