Orbán Viktor kedden Kazahsztánba utazik, közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. A miniszterelnökkel tart Asztanába a kormány több tagja és egy nagy létszámú üzletember-delegáció is.
Orbán Viktor megnyitja a kazah–magyar üzleti fórumot, megbeszélést folytat Nurszultan Nazarbajev köztársasági elnökkel és Karim Maszimov miniszterelnökkel, valamint a kazah gazdasági és üzleti élet legfontosabb szereplőivel.
Az Index információi szerint a miniszterelnököt közel 100 fős delegáció kíséri. A résztvevőket főként építőipari, gépipari és mezőgazdasági területről válogatták.
A népes Orbán-csapatban azonban egyedül Mészáros Lőrinc utazik feleségével együtt. A felcsúti polgármester Mészáros Beatrixszel egyetemben azt a Búzakalász 66 Kft.-t képviseli majd Asztanában, amely nemrég nyitotta meg saját, európai színvonalú mangalicatelepét.
Kazahsztán elsősorban kőolaj-, földgáz- és ásványkincskészletének köszönheti gazdasági erejét. Az országban szabályos személyi kultusz működik. Egy törvény szerint Nazarbajev élete végéig gyakorolhatja a köztársasági elnök minden jogosítványát, és ő jelölheti ki utódját. Az országban cenzúrázzák a sajtót és blokkolják az ellenzéki weboldalakat, és betiltották a vahhábita vallási irányzatot. Az Amnesty International szerint Kazahsztánban elterjedt gyakorlat a statáriális tárgyalás és a halálos ítélet.
Orbán Viktor nemrégiben azt mondta: a keleti nyitás már megtörtént. Ő még idén elutazik Szingapúrba, Malajziába és Mongóliába, külügyi és külgazdasági minisztere, Szijjártó Péter azonban előkészíti a déli nyitást. A jövő évben már ez lesz a meghatározó.
(Index nyomán)