Nem kampányolt, mégis több mint 80 millió forint kampánypénzt költött el a 2014-es országgyűlési választásokon az Országos Roma Önkormányzat. Képviselőjük nem jutott be a parlamentbe, ezért az Állami Számvevőszék nem is vizsgálta, mire ment el a pénz. A beszámolót a szervezet két szóval tudta le: egyéb szolgáltatás. Az ORÖ más gyanús pénzköltései miatt eközben már sorjáznak a feljelentések.
Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) 101 millió forintot kapott választási kampányára a 2014-es országgyűlési választásokon, ebből 83 millió forintot el is költöttek. Hogy mire ment el ez a pénz, nem tudni. Mint arról a Romnet.hu portál is beszámolt, az országos cigány szervezet láthatatlan kampányt folytatott, köztéri hirdetései nem voltak, jelöltjeiket nem reklámozták, részben ennek is tudható be, hogy a 300 ezres cigányság nem tudott képviselőt küldeni a parlamentbe, be kellett érnie a jelképes nemzetiségi szószólói megbízással.
A 83 millió forint felhasználása azért is kérdéses, mert utóbb a Farkas Flórián vezette Országos Roma Önkormányzat is csatlakozott cigány civil szervezetek "Ne regisztrálj!" kampányához. Az a cigány választópolgár ugyanis, aki regisztráltatta magát a nemzetiségi névjegyzékbe, nem szavazhatott pártlistára, csak egyéni jelöltre és a nemzetiségi listára. A kormányzat így akarta elejét venni, hogy "eggyel több" voksuk legyen a cigányoknak.
Köszönjük, elköltöttük, jó volt!
A kampányfinanszírozási törvény elég tág teret ad arra, hogy kamupártok, szervezetek adóforintok milliárdjait zsebeljék be anélkül, hogy komolyabb elszámolási kötelezettségük lenne - mondta Ligeti Miklós, a Transparecy International ügyvezető igazgatója.
Ligeti Miklós nem sorolta a kamuszervezetek közé az ORÖ-t, de arról, hogy mire költhette el a szervezet a 80 millió forintot, sejtelme sincs. A Transparency is csak abból tudna kiindulni és számításokat végezni, ami látható-hallható volt a kampány alatt, de mivel az ORÖ-nek nem volt ilyenje, nincs kiindulási alap.
A Transparency eleve arra kérte az ÁSZ-t, hogy tételesen vizsgálja a kampánypénzek felhasználását, de kérésük nem teljesült. Ráadásul a mandátumot nem nyert jelölőszervezeteket az Állami Számvevőszéknek nem kell ellenőriznie, elég, ha a szervezetek egy rövid beszámolót küldenek, így járt el az ORÖ is. A Hivatalos Értesítőben megjelentek szerint mindössze annyit írtak, hogy a pénzt "egyéb szolgáltatásokra" költötték el.
Az ÁSZ vizsgálódik
Az Állami Számvevőszék az ORÖ 80 milliós kampányköltésével kapcsolatban azt mondta, azt már nincs törvényes lehetőségük vizsgálni. Korábban - a választások utáni három hónapig -, kérésre lett volna módjuk a vizsgálatra, de nem kérte tőlük senki, így nem is vizsgálódtak. Ettől függetlenül az ORÖ-nél még nem nyugodhatnak meg teljesen, ugyanis a számvevők ellenőrzik a szervezet 2010-2014 közötti gazdálkodását, és ebben benne van a 2014 áprilisában kapott kampánytámogatás is.
Horváth Bálint, az ÁSZ osztályvezető főtanácsosa a jelenleg zajló vizsgálatról azt írta, az ellenőrzések célja annak megállapítása, hogy "az államháztartásból részükre nyújtott támogatások, illetve a meghatározott célokra ingyen juttatott vagyon felhasználása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt-e".
A Magyar Államkincstár pedig azt válaszolta, hogy a nemzetiségi önkormányzatok kampányköltségekre szóló támogatásának vizsgálatára a törvény szerint nincs joguk.
Ezt egyetlen közpénzből fenntartott önkormányzat sem engedhetné meg magának
Az Origó megkérdezte az Országos Roma Önkormányzat jelenlegi elnökét, Hegedűs Istvánt, valamint az ORÖ hivatalvezetőjét, Dobóvári Ildikót, készítenek-e tételes beszámolót a kampánypénz felhasználásáról, de eddig nem kaptak választ.
Makai István, az ORÖ-ben létrehozott alternatív vizsgálóbizottság tagja viszont azt mondta, nem tudják, mire fordították Farkas Flóriánék a pénzt, plakátok, szórólapok nem készültek a kampány során, mint ahogy az ORÖ közgyűlése sem tudott a támogatás felhasználásáról.
Makai István véleménye szerint az előző és a jelenlegi vezetést is a teljes politikai és gazdasági káosz jellemezte, szerinte amit az ORÖ megtesz, azt ma egyetlen közpénzből fenntartott önkormányzat sem engedhetné meg magának.
Nem először buktak le
Az ORÖ-nek nem ez az első zavaros pénzköltési ügye. Ha csak az utóbbi heteket nézzük, a Híd a munka világába foglalkoztatási projektben több százmillió forintért bérelt gellérthegyi irodaház, a havonta több százezer forintért bérelt autók, tízmilliós irodabútorok botránya mellett a kormányzat sem mehetett el szótlanul. Igaz, sem a cigányimádó Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma, sem a NAV nem talált a Híd programban gyanús pénzköltésre utaló jelet.
Ez azonban nem nyugtatta meg az LMP-t. Az ellenzéki párt szerdán közölte, hogy a végére jár az uniós támogatással megvalósult Híd programnak. Azt írták, korábban találkoztak a program vezetőivel, de mivel számtalan kérdésre nem kaptak választ, közérdekű adatkérést nyújtottak be, de az ORÖ nem válaszolt, ezért beperlik őket, hogy megkapják az adatokat.
Sorakoznak a feljelentések
Az ORÖ-ben létrehozott alternatív vizsgálóbizottság tagjai szerdán három újabb feljelentést tettek a Nemzeti Nyomozó Irodánál a cigány önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatban. Makai István a nyomozó hatóság Aradi utcai épülete előtt be is mutatta az általuk a feljelentéshez csatolt bizonylatokat.
A feljelentések érintik a Kisebbségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózat és az ORÖ gazdálkodását, továbbá a közfoglalkoztatottak juttatásait is - sorolták a feljelentők, akik szerint mindez több százmillió forint gyanús felhasználását jelenti. Összességében pedig - az uniós támogatásokat is ideértve - szerintük egymilliárd forint "úszhatott" el, ennyit használhattak fel törvénytelenül.
Az alternatív vizsgálóbizottság tagja, Makai István a feljelentések kapcsán megjegyezte, hogy van 27 olyan tanújuk, aki hajlandó névvel és arccal tanúskodni a bíróságon is, megerősítve az ő gyanújukat az ORÖ törvénysértő gazdálkodásának részleteiről. Makaiék visszautasították az ORÖ vezetőinek magyarázatát, miszerint ők csak vádaskodnak, amikor nagy összegeket keresnek rajtuk, ráadásul a pénz valójában tizede, százada az általuk említettnek, mert nem ismerik a tizedesvesszőt.
A vizsgálóbizottság tagjai a feljelentésükhöz csatolt dokumentumokkal, kimutatásokkal kívánja bizonyítani, hogy valósak a több százmilliós összegek, amelyek eltűntek - számos olyan esetről tudnak, hogy több százezres tételeket az ORÖ papíron kiutalt személyeknek és intézményeknek, ám azok sosem kapták meg a pénzt, és nem is tudni, hová lett. Fiktív számlákról, fals átutalásokról beszéltek.
Elmondták azt is, hogy Farkas Flórián a múlt héten körlevelet küldött az ORÖ képviselőinek, amelyben mindenkit azzal nyugtatott, hogy semmi gond nincs a gazdálkodással, jogsértés nem történt, és nem is nyomoznak az ORÖ ügyében. Ám a vizsgálóbizottság tagjai több folyamatban lévő ügyészségi nyomozást is említettek, és úgy vélik, Farkas Flórián szégyent hozott a cigányságra, becsapta az ORÖ-t és Orbán Viktort is. Erről hamarosan a miniszterelnöknek is el kívánnak juttatni egy levelet.
(Origó nyomán)