A három brókerbotrány közül a legkisebb és eddig a legkevesebb médiafigyelmet kapott Hungária Értékpapír ügyéről derültek ki újabb részletek, a Portfolió cikke szerint ugyanis sokkal több károsultja lehet a botránynak, mint azt eddig gondoltuk.
A Hungária Értékpapírnál a hatóság 300 millió forintos visszaélést állapított meg, a brókercég tulajdonosainak másik cégén, a Biztonság Trade Kft.-n keresztül viszont akár 25 ezer embert is megkárosíthattak több millió forintra.
A Biztonság Trade-et a Hungária két alapítója, Kecskés Lászlóné Jolika és Seres István alapította, ami a cégkivonat alapján ingatlanok adásvételével foglalkozott.
Ez a cég több millió forintos összegeket kért és kapott kölcsön Cegléd környéki emberektől, akiknek egyéves vagy rövidebb lejárat után 15, 20%-os vagy még nagyobb fix hozamot ígértek.
Amikor a hitelezők pedig biztosítékot kértek, a Biztonság Trade munkatársai csak a ceglédi iroda (amiben együtt voltak a Hungáriával) falán lógó Hungária-cégérre mutattak, hogy „ez a fedezet”. A cég ráadásul alig több mint féloldalas szerződéseket írt 20 milliós kölcsönökről, amikben ráadásul egy szó sincs a kölcsönadók értékeinek védelméről.
A károsultak elmondása szerint ez a módszer csaknem 20 éve működött Cegléden és környékén, az emberek teljes bizalmát élvezte a társaság, pontosabban annak vezetői. Addig, amíg a Hungária be nem dőlt, a cég mindig ki is fizette a hozamokat , valószínűleg más emberek befizetéseiből, egyre csak építve a pilótajátékot.
A Portfoliónak azt mondták a helyiek, hogy Cegléden és környékén a néhány százezer forinttól nem ritkán több százmillió forintig terjedtek értékben ezek a kölcsönügyletek, az érintettek száma pedig elérheti a 15-25 ezret is.
Hogy mi lesz ezekkel a hitelekkel, azt nem tudni, de annak nagyon kicsi az esélye, hogy a hitelezők viszontlátják a pénzüket. Az elmondottak alapján a Biztonság Trade Kft. erősen kimeríthette a tiltott hitelezés fogalmát, így feltehetően az általa megkötött kölcsönszerződések minősítése is kétséges. A cég vagyonából biztosan nem tudnak majd kárpótolni mindenkit, mert annak 300 milliós tartozása, és csak 86 millió forint saját tőkéje van – persze csak akkor, ha elfogadjuk azokat az adatokat, amiket a cég beleírt a mérlegébe.
(Portfolió - Index)