A Magyar Nemzet közel negyven korábbi szerkesztőjével, újságírójával és más lapkészítő szakemberével a jövő hét elején startol az “új” Napi Gazdaság – értesült a PestiSrácok.hu belső forrásokból. Ahogy a portál kellő áhítattal fogalmaz: az eddig a Századvég kiadója által mindössze pár ezer példányban eladott Napi Gazdaság teljes átalakuláson megy keresztül, hogy beteljesíthesse küldetését és rövid időn belül a mérsékelt jobboldal első számú fóruma és hírforrása lehessen.
Zoom
Liszkay Gábor és Csermely Péter a kép bal szélén
A tulajdonosi-lapigazgatói pozíciót Liszkay Gábor a Magyar Nemzet extulajdonos-főszerkesztője viszi, míg a főszerkesztői széket Csermely Péter, Liszkay korábbi helyettese foglalja el. A főszerkesztő-helyettesi posztot Villányi Károly, a Nemzet lapszerkesztője és belpolitikai rovatvezetője kapta meg. Társa a régebben a Hír TV-ben dolgozó, de már Liszkayék előtt a Napi Gazdasághoz igazoló Czirják Imre lesz. Az új Napi belpolitikai rovatvezetői pozícióját Haraszti Gyula, a Nemzet exfőmunkatársa, míg a gazdasági rovatvezetőit Kiss Gergely, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap volt szerkesztője veszi át. A külpolitika élére is volt nemzetes kolléga, Sitkei Levente érkezik, ahogyan a publicisztikákért is a Magyar Nemzet egykori rovatvezetője, Berszán György felel majd. Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió és a Hír Tv korábbi vezetője lapszerkesztő lesz az új lapnál. A Napi Gazdaság online kiadását Élő Gábor irányítja a jövő héttől, aki a közelmúltig az MNO.hu-nál töltötte be ezt a posztot.
A PestiSrácok.hu arról értesült, hogy a Napi Gazdaság eddigi munkatársai közül többen a Habony Árpád és Győri Tibor nevével fémjelezett új médiacsoport, a Modern Media Group Kft. tervezett gazdasági szakportáljához távozhatnak, így kevés újságírót leszámítva a Napi Gazdaság lesz az “új Magyar Nemzet”. Az új lap tulajdonosi szerkezetét tekintve és informálisan is leválik a Századvégről, és a Habony-féle körtől teljesen függetlenül üzemel majd. Értesülésünk szerint a Napi a tavaszi-nyári bemelegítő időszakot követően az ősztől külsejében és nevében is megújul.
Emlékezetes: a polgári-konzervatív média földrengésszerű átalakulásához az vezetett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök régi szövetségese és támogatója, Simicska Lajos nagyvállalkozó más gazdasági sérelmei okán februárban “180 fokos fordulatra” kényszerítette a Magyar Nemzet, a Hír TV, a Lánchíd rádió és az MNO.hu munkatársait, ami után a szerkesztőségek meghatározó alakjai sorra bejelentették a felmondásukat. Egyes ottmaradó kollégák és Simicska Lajos többször is cáfolták a fordulat kikényszerítésének tényét, ám az azóta jelentősen megváltozott szerkesztői stratégia és egy  hangfelvétel is beigazolta a lelkiismereti okból távozó újságírók és szerkesztők állítását - nyomatékosítja a cikk végén az Orbán-hű szerző, Huth Gergely.
(PestiSrácok.hu nyomán)