A volt kassai milliomos leánya, a kilencesztendős börtönbüntetését töltő Eva Varholíková-Rezesová – aki csaknem három éve ittasan négy halálos áldozattal járó balesetet okozott az M3-son – azt fontolgatja, hogy kérni fogja a magyar állampolgárságot – adta hírül a Novy Cas.
A pozsonyi napilap értesüléseit az asszony kassai hozzátartozói megerősítették, ám hozzátették, hogy az elítélt még nem döntött véglegesen. Azt is elismerték, hogy főleg a két leánya, a 15 éves Alexandra és a nála kilenc évvel fiatalabb Ella miatt mérlegeli ezt a lehetőséget. Ugyanis ők egyre nehezebben viselik édesanyjuk távollétét, akit havonta csak egyszer látogathatnak meg a magyarországi börtönben, akkor is csak egy órát tölthetnek együtt, mert az asszony külföldi állampolgár.
– Ilyenkor mindkét kislány zokogva búcsúzkodik, napokig alig szólnak valakihez – így a napilap, amely hozzáteszi: – Ha az elítélt magyar állampolgár lenne, akkor a hatályos törvények értelmében havonta többször is találkozhatnának, éspedig hosszabb időre. Ám ebben az esetben Eva Varholíková-Rezesovát a pozsonyi jogszabály alapján megfosztanák a szlovák állampolgárságától.
Elvben nincs akadálya annak, hogy a kassai asszony felvehesse a magyar állampolgárságot, mert jól beszéli a nyelvünket, felmenői közül apai ágon majdnem mindenki magyar nemzetiségű. Biztonsági kockázatot sem jelentene, és az sem kizáró ok, ha a kérelmező börtönviselt személy – vélekednek a kassai szakértők.
(Nol nyomán)