A sertésszektorral azonos megítélést kér az adózásban a Baromfi Termék Tanács (BTT), a szervezet szerint nincs szakmai indoka annak, hogy miközben a sertés tőkehús általános forgalmi adója (áfa) 5 százalékra csökkenne 2016 januárjától, a baromfitermékek áfakulcsa továbbra is 27 százalékos maradna - közölte a BTT csütörtökön az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a sertés- és a baromfihúsok egymást helyettesítő termékeknek számítanak, az egyoldalú adómérséklés a baromfitermékeket komoly versenyhátrányba hozná, ez pedig jelentősen rontaná az ágazati szereplők jövedelmezőségét, és munkahelyeket sodorna veszélybe.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden jelentette be, hogy a sertés tőkehúsra 2016 januárjától 5 százalékos áfakulcs bevezetését javasolja a kormánynak.
A BTT a közleményben leszögezi: nincs olyan szakmai indok, amely alapján a csaknem száz százalékban magyar tulajdonban lévő baromfi termékpályát, illetve annak termékeit az áfaszabályozásban diszkriminálni kellene. Kiemelik, hogy az ágazat a hazai hústermelés 53 százalékát adja, a hazai fogyasztásban pedig a baromfihúsok állnak az első helyen. Az éves átlagfogyasztás baromfihúsból 32 kilogramm, míg sertéshúsból 28 kilogramm Magyarországon.
A BTT szerint a diszkriminatív javaslat a baromfitermékek indokolatlan fogyasztás-csökkenését idézheti elő, ágazati vállalkozásokat lehetetlenítene el, hiszen a 22 százalékos fogyasztói árkülönbség költségoldalról kigazdálkodhatatlan.
A terméktanács a közleményben felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar agrárium második legnagyobb exportőrének számító baromfiágazat 60 ezer embert foglalkoztat.
(MTI)