Parkolójegyet kell váltania a szirénázó mentőnek a János Kórház portáján, csak ezután vihetik be a beteget a kórház udvarára. Egy hete vezették be az új parkolási rendszert. Fizetni nem kell ugyan a mentőknek, de a jegyet meg kell váltani, és kifelé a biztonságiaknak le kell adni. Mentők és több kórházi dolgozó sem érti, miért van szükség a szerintük fölösleges és értelmetlen szabályra – hangzott el a TV2 hírműsorában.
A kórház két forgalmas portáján járnak be a dolgozók, a beszállítók és a látogatók is. A mentőknek eddig itt elsőbbségük volt, de ezt egy hete megszüntették: nekik is parkolójegyet kell váltani, akkor is, ha éppen súlyos állapotú beteggel érkeznek.
Az egyik magán-mentőszolgálat munkatársa a műsorban elmondta: előfordul, hogy várakozniuk kell a kapunál, ha vannak előttük más járművek, pedig egy kritikus állapotú betegnél 10-20 másodperc is számít.
A jegyre a mentőknek kell felírniuk az autó rendszámát, mielőtt kihajtáskor leadják a biztonságiaknak. Kifelé ugyancsak problémás várakozniuk a mentőknek, ha például éppen kapnak új riasztást, amikor a kórház udvarán vannak.
Vidékről érkező mentősofőröknél előfordul, hogy nem értik, miért kell kapniuk parkolójegyet. Ilyenkor az őrök magyarázzák el nekik az új rendszert, ami ugyancsak időkiesést okoz.
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt mondta: egyeztetnek a kórházzal, hogy megváltoztassák a rendszert, mert az szerintük nem szerencsés.
A kórház nem akart nyilatkozni az ügyben.
(HVG)