Április végéig el kell bontania a Kossuth tér közepén felállított sátrait az ott "tiltakozó" Ország Gyűlése Mozgalomnak, miután a rendőrség után a bíróság is megelégelte, hogy a szervezet visszaél a gyülekezési joggal - írja pénteki számában a Magyar Hírlap.
A mozgalom tavaly augusztus 8-án a kormány ellen tiltakozva "vert sátrat" a felújított Kossuth tér közepén.
Az OGYM eddig sikeresen dacolt a rendőrséggel, amely szerint az életvitelszerűen megtartott rendezvény túllépi a véleménynyilvánítási szabadság kereteit, és nem sorolható a gyülekezési jogról szóló törvény által biztosított lehetőségek közé. A BRFK végzését rendre megtámadták a bíróságon.
A szervezet legutóbb a május 1-jétől június 30-ig terjedő időszakra jelentette be igényét, amelyet a rendőrség ismét elutasított. A BRFK arra hivatkozott, hogy a gyülekezési törvény hatálya alá kifejezetten a véleménynyilvánítási céllal szervezett, és e cél elérésére alkalmas módon, időtartamban, ésszerű keretek között megtartott rendezvények tartoznak, nem pedig a közterület tartós, életvitelszerű elfoglalása. Az időhatárok nélkül megtartani kívánt rendezvény pedig nem tekinthető gyülekezésnek.
A Fővárosi Törvényszék most igazat adott a rendőrségnek, és megállapította, hogy a kérelmező és társai nincsenek elzárva a politikai véleményük egyéb keretek közötti kinyilvánításától - ismerteti a Magyar Hírlap.
(MTI)