Nem csak építőipari és agrárbirodalmat épít a miniszterelnöki bizalmas, Mészáros Lőrinc. A HVG birtokába jutott dokumentumok szerint nagyobb pályán játszik.
„A megbízó rendelkezik pénzügyi forrással” – áll a leggazdagabb magyar vállalkozók listájára katapultált felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc fő érdekeltsége, a Mészáros és Mészáros Kft. által kötött szerződésben. Efelől nincs kétsége senkinek, aki az utóbbi években már milliárdos állami megrendelésekhez jutott Mészáros és Mészáros Kft. mérlegeit valaha is bogarászta. A cég a Fidesz kormányra kerülése után, 2010 és 2013 között árbevételét évről évre megduplázva már 10 milliárd forint körüli forgalomnál tart, és a Mészáros família összesen durván 2 milliárd forint osztalékot vett ki ebből az egyetlen cégéből. A többi, zömmel az agrárbizniszben utazó társaság eddig vegyesen teljesített, bár azok állami támogatása önmagában is százmilliós nagyságrendű (lásd a táblázatot). Mészáros vagyonát, a földbirtokait is beleszámítva, már 7 milliárd közelébe becsülte legutóbb a Népszabadság.

Szotyis cimborák
A cégbirodalom egyre nő, egy ideje felszámolásba dőlt cégek vagyonával gyarapszik. A fent idézett kontraktusban szereplő „forrás” arra szolgál, hogy az ügylettel megbízott faktorcég megszerezze a vállalkozó által kiszemelt ingatlanokat, termelőegységeket a Mészáros és Mészáros Kft. vagy a felcsúti polgármester más érdekeltsége számára. Persze diszkontáron. Ilyen szerzemény a veszprémi székhelyű, a liechtensteini Interpignic AG tulajdonában álló Balaton Húsipari Kft., amely még 2009-ben vérzett el. A felszámoló Economix Zrt. a húsüzem-áruház ingatlankomplexumot 2009 vége felé 1,6 milliárd forintért hirdette eladásra, néhány hónappal később 1,2 milliárddal próbálkozott, majd 2010-ben hirtelen 470 millióra esett a kikiáltási ár. A Mészáros Lőrinc sertései után nyomozó hvg.hu cikke szerint a Balaton Húsipari Kft. jelzálog-hitelezője a Kinizsi Bank volt, tőle kellett megszerezni a követelést. A fedezet, az üzem végül a Mészáros érdekeltségébe tartozó Búzakalász 66 Kft.-nél landolt. Az üzlet nem tűnik rossznak, hiszen a vételár, mint láttuk, néhány hónap alatt csaknem a negyedére esett. A veszprémi üzem bázisán Mészáros Búzakalász 66 Kft.-je 2013-ban megalapította a Bakony Hús Kft.-t, és szinte nyomban nagy üzletláncok beszállítója lett.
A vagyongyarapításnak a már említett szerződés alapján intézményesített rendje alakult ki. A Mészáros és Mészáros 2013 augusztusában keretmegállapodást kötött egy faktorcéggel „különböző követelésvásárlási ügyletek lebonyolítására”. A faktorcég beiktatása azért szükséges, mert a követelésvásárlás engedélyhez kötött tevékenység, a közvetítő feladata pedig annak elősegítése, hogy a „követelések mögötti fedezetek adott társaságokhoz kerüljenek, akik azt működtetik, felhasználják”. Ezt a kitételt a HVG által megkérdezett felszámolók nem tudták értelmezni, mondván: a követelés megvásárlása alapesetben nem garancia a vagyon megszerzésére. Azzal csak a hitelezők közé kerül be a vevő, akinek meg kell nyernie a felszámolási árverést vagy pályázatot, és ki kell fizetnie a vételárat ahhoz, hogy birtokon belülre kerüljön.
Zoom
Mészáros Lőrinc a felcsúti Puskás-stadionban
Bármit jelentsen is az „elősegítés”, a bicskei ásványvíztermelő Vivien Zrt.-nél már alkalmazták ezt a koreográfiát. A faktorcég megbízást kapott arra, hogy a jelzáloggal rendelkező Magyar Ásványvíz Zrt.-nek, a Viviennel szembeni követelése fejében, 110 millió forintot fizessen ki. (Meglehet, a követelésvásárlás futószalagszerűen megy – legalábbis ezt jelzi, hogy a faktorcég engedélyt kapott megbízójától, hogy a Magyar Ásványvíz kifizetéséig szabadon maradt pénzből százmilliót egy másik ügylethez, egy Erste-követelés megvásárlásához használjon fel.) Gyorsan pörögtek az események a bicskei cég háza táján: a Magyar Ásványvíz 2013 szeptemberében lépett a Vivien bő 3 hektáros területére jelzálogjoggal bíró Buda Takarékszövetkezeti Hitelintézet helyébe, novemberben a Vivien felszámolásba dőlt, a konkrét követelésvásárlásra pedig december elején kelt a megbízás.
A felszámoló csak tavaly tavasszal hirdette meg a vagyont, de az akkori, 211 milliós irányáron nem akadt rá jelentkező, az év végén kiírt újabb pályázatban aztán 190 millióra szelídült az ár. Hogy ennyiért kelt-e el az ásványvizes vagyon, vagy ennél is kevesebbért, azt a Vivien felszámolója, a Novum Zrt. nem árulta el. Az üzlet azonban sebesen nyélbe üttetett: a pályázat eredményhirdetése idén január 26-án történt meg, a Vivien ingatlanának tulajdoni lapjára pedig már február 2-án rákerült a Mészáros-féle Búzakalász 66 neve.

A Bicske és Felcsút környékén birtokokat halmozó Mészárosnak nem mindenütt van szüksége hasonló erőfeszítésre. A Tolnay Tibor-féle Magyar Építő Zrt. megvételével, az aranyat érő magasépítő-referenciákon túl, 1,7 milliárd forint jelzáloghoz is hozzájutott az ugyancsak Tolnay részérdekeltségébe tartozó Bicske-M1 Ipari Park Logisztikai Központ Kft. és egyben a Covent Tőkebefektető Zrt. vagyonára. Lényegében az M1-es autópálya 48. kilométerkövénél, a sztráda két oldalán elterülő, ipari parkká alakított területről van szó. A durván 50 hektárt és az azon lévő építményeket most együttesen 800 millióra tartja a felszámoló, megvásárlásukra május közepéig lehet pályázni. Mészáros terjeszkedési irányába éppenséggel beleillene a park, amelyben friss ásványvizes érdekeltsége, a Vivienvíz Kft. is működik.
Ugyancsak a Bicske–Felcsút–Csabdi Bermuda-háromszögbe illik a 300 millió euróból tervezett luxusgolffalu területe. A 280 hektáros óriásprojektet menedzselő Oak Valley Kft. és leánycége, a Packard Hills Kft. anélkül került felszámolás alá, hogy belekezdtek volna a nagyszabású építkezésbe. Az ingatlanbefektetők felhajtójaként ismert zsidó, Ari Yom-Tovhoz kötött, formálisan a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Golf Paradise Village Ltd. tulajdonában álló Oak Valley 2011 októberében vált fizetésképtelenné, csaknem 3 milliárd forint adósságot felhalmozva. Üzletrészére akkor az MKB Bank zálogjoga volt bejegyezve.
A Mészáros és Mészáros Kft. 2013 augusztusában megbízta a faktorcéget, hogy az Oak Valleyvel és a Packard Hills Kft.-vel szembeni követelést megvásárolja, majd „közreműködjön abban, hogy a követelés fedezeteként szolgáló vagyontárgyak a megbízó, illetve az általa megjelölt harmadik személy tulajdonába kerülhessenek”. A követelésvásárlásra a 300 millió forintot előre meg is fizette. Az Oak Valley esetében a felszámoló által 2012-ben és a rá következő évben is meghirdetett 177 hektárnyi terület nagyobb része Bicske, kisebb része Alcsútdoboz külterületén fekszik. Az ingatlanokat első nekifutásra 2,8 milliárd forintra tartotta a felszámoló, de 2013 vége felé már csak 700 milliónál tartott az irányár. A felszámoló Cont(Ó)-Roll Kft.-nél úgy nyilatkoztak, a teljes terület elkelt, de arra nem válaszoltak, hogyan és kinek adták el. A hvg.hu korábbi kutakodása 11 hektárnyi, árverésen kívül a Mészáros-birodalomhoz jutott földdarabot lelt fel, Ferenczi Krisztina Narancsbőr című könyvében pedig az áll, hogy a megálmodott golffaluból 165 hektár került Mészáros érdekeltségébe, még 2013 szeptemberében.
Annyi biztos, hogy ez még nem a végeredmény, mivel az Oak Valley fejlesztőtársa, a Packard Hills csak tavaly januárban került felszámolás alá. A Cégközlönyben nincs nyoma, hogy a leánycég ingatlanait nyilvánosan meghirdette volna a felszámoló MHZ Kft. Molnár István felszámolóbiztos a HVG kérdésére közölte, hogy a cég ingatlanvagyonát értékesítette, de elzárkózott a területnagyságot, az eladás módját és a vevő kilétét firtató kérdések megválaszolásától, leszögezve, hogy a csődtörvény 49. paragrafusának megfelelően járt el. Ennek alapján, ha az értékesítendő vagyon föld, akkor eltérhetnek a fő szabálytól, azaz a nyilvános árveréstől vagy pályázattól. Földet azonban ilyen esetben sem szerezhet más, mint jelzálogbank – csupán egy évre –, illetve földműves. Ők is csak akkor, ha a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet nem él – minden magyarországi földdarabra érvényes – elővásárlási jogával. Mészárosék esetében ezt nem tartotta szükségesnek.
(HVG nyomán)