Iskolabezárás és a vasárnapi költekezésstop ellen tüntettek a fővárosi József nádor téren. A kupaktanács után útlezárást rendeztek az Andrássy úton. Dulakodás lett a Hyde Parkból, majd érdeklődés hiányában véget ért.
Két-háromszáz résztvevő gyűlt össze a Szabad Oktatást nevű csoport tüntetésének kezdetére a budapesti József nádor téren. A demonstrálók az iskolabezárások, szakok megszüntetése, valamint a vasárnapi zárvatartás ellen is tiltakoznak. Követeléseik között szerepel továbbá Polt Péter lemondása.
Zoom
A szervezők a Facebookon közzétett felhívásukban jelezték, hogy pártzászlókat és -szimbólumokat nem látnak szívesen. Megjelent azonban a jobboldali tüntetésekről régóta ismert zászlóbiznisz: magyar zászlót ezer, uniósat pedig 1500 forintért lehet venni az árusoktól - tudósít a liberális lap.
A tüntetésen megjelent az '56-os szabadságharcosokat feldobó Mécs Imre, volt parlamenti képviselő, valamint Szabó "Tuareg" Gábor tüntetésszervező aktivista.
A hvg.hu tudósítója tanúja volt, ahogy egy idős férfi azt követelte a szervezőktől, hogy azonnal kapcsolják ki a hangosítást, mert nem tud megmaradni a lakásában "a mocskos kommunista bandától."
Zoom
Horváth Szilveszter, a bezárásra ítélt Neptun Általános Iskola tanára beszédében Svejket idézve azt mondta, "hé, ide ne lőjetek, itt iskolák és gyerekek vannak." Elmondta, hogy szolidárisak a tegnap tüntető ápolókkal, és nem hátrálnak meg.
A tüntetés része volt, hogy egy-egy perces felszólalások erejéig bárki megkaphatta a mikrofont. Ennek keretében egy néni elénekelt egy népköltést Felcsútról.
Beszédet mondott volna két diák a szintén bezárással fenyegetett Raoul Wallenberg iskolából, de őket az igazgatójuk állítólag nem engedte el.
Az egyre színesebb egyvelegben Molnár Péter "slam poetry" előadása volt az újabb színfolt, ő ugyanis a cigány-magyar együttélésről és a Kúria szerdai, a nyíregyházi görögkatolikus iskolát megvédő döntéséről "verselt".
Egy órával a kezdés után kezdtek hazaszállingózni a Neptun iskola tanulói. Ekkor még elhangzott egy beszéd a "bevándorlóellenes" konzultációról is.
Negyed hatra már csak körülbelül százan maradtak a téren. A hangszóróból felcsendült a Baszódjál meg, KDNP című prolihimnusz cenzúrázott változata. A szervezők hamarosan bejelentették, hogy a tüntetésnek vége, és a még a helyszínen tartózkodók hazaindultak.
Zoom
A Szabad Oktatást-demonstráció végén a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út sarkán megállt egy hangszórós furgon, elzárva a forgalom elől az utat. A kocsi körül körülbelül tízen csoportosultak, tábláikon a közmunka és a szegénység ellen tiltakozó jelszavakkal. Közöttük volt Mécs Imre és a Szabad Oktatást hálózat egyik szervezője is, valamint egy félnótás DK-s aktivista. A rendőrség kardlapozás és lovasroham helyett a helyszín biztosításával asszisztált a performanszhoz. A HVG állítása szerint ez is törvényes tüntetés, amelyet egy magánszemély jelentett be.
A tüntetők beindítottak egy áramfejlesztőt, és újabb hangszórókat helyeztek el. Időnként skandálni kezdték a haladó szellemű "demokráciát, jogállamot" jelszavakat.
Az új helyszínen folytatták az előző tüntetésen bejáratott Hyde park-módszert: a mikrofon körbejár, a résztvevők Orbán Viktort szidják. Beszélt Mécs Imre is.
Zoom
Valószínűleg itt is érvényes lehetett a korábbi tüntetésre kiírt elvárás, miszerint pártokat nem látnak szívesen. Amikor ugyanis az egyik tüntető az MSZP és a DK alkotmányossági tárgyalását kezdte fejtegetni, egy másik jelenlévő kirángatta a kezéből a mikrofont. Ekkor dulakodás kezdődött, aminek a végén mégis elhangozhattak a baloldali pártok vívmányai.
Negyed hétkor végül elhangzott, hogy a tüntetést érdeklődés hiányában befejezik.
(HVG nyomán)