A miniszter és titulusa egy MTI-tablón
Szóba került a legutóbbi kormányülésen Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter távozása – értesült a Napi Gazdaság. A lap szerint napirenden van a kormányátalakítás, állítólag egyebek mellett azért, mert több tárcavezető második ciklusát tölti már, az agrártárca élén azonban hamarabb megtörténhet a csere.
Az elmúlt hónap eseményei nem igazán kedveztek a földművelésügyi miniszter megítélésnek – fogalmaznak a cikkben. A tárcánál sorra kerültek elő olyan ügyek, amelyek politikai szempontból nehezen védhetőek. Ilyen volt például a karcagi Kun-Mediátor-botrány, amelyet a lap szerint az ellenzék összemoshat Fazekas Sándor nevével, mivel korábban ő volt az alföldi város polgármestere.
Emellett a brókercégek botrányától sem sikerült távol tartani a tárcát. A minisztérium egyik háttérintézménye a becsődölt Hungária Értékpapír Zrt-nél tartott ugyanis pénzt, a korábbi hírek szerint 410 millió forintot.
(HVG - Napi Gazdaság)
Frissítés: Jobbik: a Kun-Mediátor támogatta Fazekas Sándort, távozzon posztjáról a tárcavezető!
Két hete lepleződött le az az évtizedek óta tartó karcagi csalássorozat, amely arról vált híressé, hogy a Fidesz megpróbálta más pártokra áthárítani a politikai felelősségét. Ezzel szemben egyre több olyan információ lát napvilágot, amik éppen a várost 25 éve vezető fideszes prominenseket kapcsolják össze a brókerbotránnyal - írja közleményében Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője.
A Karcagi Hírmondó 2007. március 23-i számában a település polgármestere, a jelenlegi földművelésügyi miniszter, Fazekas Sándor hirdeti lakossági fórumát. Az ezen megrendezett tombola egyik nyereményét, egy kétfős utazást a Kun-Mediátor Kft. ajánlotta fel. Így ez a dokumentum is alátámasztja azt, hogy az említett cég támogatta a helyi Fideszt - véli a képviselő.
Korábban nyilvánosságra került, hogy a Kun-Mediátor Kft. Fazekas Sándor előterjesztésére egy önkormányzattól bérelt irodában működött, a cég vezetője, a helyiek által csak „bróker Marcsinak” nevezett Dobrai Sándorné pedig a fideszes vezetésű Karcag önkormányzatában dolgozott mint külsős bizottsági tag.
Bár a botrány kirobbanása óta eltelt ugyan kettő hét, de még mindig nem tudni, hogy a kifosztott karcagiak számíthatnak-e bármifajta kártalanításra a kormány részéről. Az érintettek jogosan várhatnák el a városukhoz kötődő két kormánytagtól, Varga Mihálytól és Fazekas Sándortól, hogy tiszta választ adjanak erre kérdésre.
A földművelésügyi miniszternek már a földtörvény elfogadásakor vagy a parlagfűirtásra kapott adófizetői felajánlások eltapsolásakor le kellett volna mondania, a Kun-Mediátor-üggyel pedig végleg betelt a pohár. Ha önmagától nem mondana le, akkor a kormányfőnek kellene elmozdítania pozíciójából - zárul a jobbikos közlemény.
Az Interpol is körözi "bróker Marcsit"
Már az Interpol is körözi a becslések szerint 20 milliárd forintot eltüntető Kun-Mediátor ügyvezetőjét, a karcagi Dobrai Sándornét, vagy ahogy a károsultak ismerik, "bróker Marcsi".
Zoom
Dobrai Sándornét sikkasztás miatt keresi az Interpol
Az Origónak nyilatkozó karcagiak szerint egzotikus országokban – Mexikóban vagy Ausztráliában – bujkálhat Marcsika. Az sem egyértelmű, hogy a menekülőben lévő asszony kivel utazott külföldre.
2. frissítés: Vadkacsa - így reagált Orbán új pártlapja hírére
Nem is kacsa, hanem vadkacsa – így reagált a Fidesz-frakció üléséről távozó miniszterelnök újságírók előtt a parlamenti folyosón a Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter menesztéséről szóló hírekre.
Nyilatkozata azt jelenti, hogy a miniszterelnök mégsem készül kormányátalakításra.
A Magyar Nemzet korábbi főszerkesztője, Liszkay Gábor alatt nemrég vállaltan kormánypártivá avanzsált Napi Gazdaság írta, hogy a legutóbbi kormányülésen szó volt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter esetleges távozásáról. A lap úgy tudja, a kormányátalakítás kérdése napirenden van, mivel több miniszter már a második ciklusát tölti, de a nemzeti fejlesztési tárca élén a tervezettnél korábban történhet meg a személycsere.
(Kuruc.info - Origó - Nol nyomán)