A külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését lakhatási és letelepedési támogatással, illetve megfelelő munkahely biztosításával segítő programba az április 22-i meghirdetés óta 282-en regisztráltak, és 24 partnercég 180 állásajánlatot töltött fel - közölte a programot működtető Nemzetgazdasági Minisztérium.
A bekapcsolódás első lépése a regisztráció - létszámkorlátja nincsen -, ezt követően tudnak a résztvevők a programhoz csatlakozni - akkor, amikor konkrét állásra jelentkeznek -, és a csatlakozók közül kerül ki az az 50 fiatal, akiknek a minisztérium támogatást tud nyújtani.
A 100 millió forint keretösszegű program első körben az Egyesült Királyságra, Londonra fókuszál, mert ott a legalacsonyabb a magyar munkavállalók átlagéletkora - közölte korábban Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány ügyvezető igazgatója.
A kiválasztás alapja a sikeres interjú, amelyhez úgy lehet eljutni, hogy a program szervezői továbbítják a munkáltatónak az adott állásra legmegfelelőbb jelentkező elektronikus önéletrajzát, valamint biztosítják az online interjú lehetőségét, és azt - ha sikeres volt - a személyes követi. Itt jelenik meg az első konkrét támogatási elem, a repülőjegy utólagos finanszírozása.
A támogatások nem automatikusan járnak, kérelmezni kell őket, a feltételeknek meg kell felelni az igénybevételükhöz - tájékoztat a tárca, hozzátéve: minden pályázó támogatása egyedi, van, akinek a mobilitási támogatás, van akinek lakhatási támogatás lehet szükséges.
Az anyagi támogatások négy kategóriába sorolhatók: munkahely-keresési támogatás, amely a magyarországi állásinterjúra való ide- és visszautazás repülőjegy költségét tartalmazza, lakhatási támogatás, amely legfeljebb egy évig folyósítható. Ugyancsak egy évig adható a mobilitási támogatás, amely a munkába járás költségének munkavállalót terhelő részét támogatja, valamint az egzisztenciateremtési támogatás, amelyet a munkáltató biztosít. Ennek módja munkáltatónként eltér a vállalati javadalmazási szabályzat szerint - írják.
A programmal hazatelepült fiatalnak nem kötelezettsége Magyarországon maradni. "Nem röghöz kötni szeretnénk a fiatalt, hanem alternatívát mutatni és valós segítséget nyújtani az itthoni letelepedésben" - áll az NGM tájékoztatásában.
(MTI)