Az idén eddig embercsempészés miatt kezdeményezett eljárások 42 százaléka Csongrád megyében indult, számuk megközelíti a százat - közölte Juhász-Bóka László, a megyei rendőr-főkapitányság migrációs ügyek osztályának vezetője kedden Szegeden.
A témában a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában rendezett konferencián elmondta, a rendőrség általában a végrehajtókat, a határsértőket Szerbiából átkísérő úgynevezett sétáltatókat vagy a szállítókat tudja elfogni, a gyakran konspiratív módon szerveződő nemzetközi hálózatok irányítóihoz nehéz eljutni.
A megyében elfogott embercsempészek 60 százalékával szemben gyorsított eljárásban hoz ítéletet a bíróság, és az utóbbi időben általában letöltendő szabadságvesztést szabnak ki rájuk. Ez az oka annak, hogy a csempészek agresszívebbé válnak, és egyre gyakrabban megpróbálnak elmenekülni a rendőrök elől - közölte az alezredes.
A "sétáltatók" legtöbbje a határ térségében élő szerbiai állampolgár, akik 100-200 eurót kapnak azért, hogy egy 10-20 vagy akár 40 fős csoportot átvezessenek a zöldhatáron. Az utóbbi időben feltűntek az egyes nemzetbeli saját "sétáltatók" is, akik elfogásuk esetén megpróbálnak elvegyülni az afgán, pakisztáni vagy szíriai határsértők között - tudatta az osztályvezető.
A szállítók Ásotthalom vagy Mórahalom térségéből - az autópálya közelsége folytán - három és fél, négy óra alatt Ausztriában vannak a határsértőkkel, ezért az ellenük való fellépéshez nagyon gyors nemzetközi együttműködésre van szükség - hangoztatta Juhász-Bóka László.
Az alezredes kifejtette, egészen a legutóbbi időkig szinte minden határsértő Bécsbe akart eljutni, az osztrák főváros volt a Nyugat-Európába tartók fő elosztóközpontja, nemrég óta viszont egyre többen Szlovénián keresztül Olaszország felé vesznek irányt.
Az embercsempészéshez használt járműveket a rendőrség lefoglalja, ezért megjelentek a Nyugat-Európában külön e célra vásárolt autók. Az embercsempészek ezekkel a német, svájci, olasz rendszámú járművekkel próbálják meg kijátszani a mélységi ellenőrzést - közölte az osztályvezető.
(MTI)