Orbán Viktor egy tévés beszélgetésben "tájékozódási zavarnak" hívta, hogy elveszítették a médiájuk egy részét, de a Napi Gazdaságnál történt változásokat üdvözölte. A bevándorlás-témáról is szót ejtett, szerinte abban Magyarországnak nem szabad az EU irányelveit követnie.
"Konfliktus alakult ki a kormány és a meghatározó méretű jobboldali média tulajdonosai között. Utóbbiak egyben nagybirtokosok is, márpedig a kabinet úgy döntött, a korábbi nagybirtokrendszerből kis- és közepes birtokrendszert hoz létre - így vázolta fel az Echo TV Mélymagyar című műsorában az elmúlt időszak joboldali médián belüli harcait a kormányfő.
Ezért Orbán szerint új írott és elektronikus médiumokra van szükség. A miniszterelnök szerint ez nem lehet a kormány feladata, viszon jó példaként említette, hogy Liszkay Gábor megvette a Napi Gazdaságot.

Arra a - Simicska Lajos nagyvállalkozóra utaló - kérdésre, hogy milyen érzés, ha 30 év barátság után leügynöközik az embert, Orbán Viktor azt felelte: van ennél jobb érzés is, és nem is lehet túllépni rajta, de neki az ilyen típusú ügyek személyes vonatkozásait le kell választania az ország ügyeiről.
Megerősítette egyúttal azt az álláspontját az ügynökaktákkal kapcsolatban, miszerint azt kell lehetővé tenni, hogy mindenki megkaphassa az önmagáról szóló dokumentumokat, úgy, hogy abban a neveket nem takarják ki, és majd a sértettek eldöntik, mi az igazság, mi az ő érdekük.
A halálbüntetésről Orbán Viktor azt mondta: korainak tartja megválaszolni a kérdést, hogy be kell-e vezetni a halálbüntetést vagy sem, de fontosnak tartja, hogy beszéljenek róla. (Azaz úja és újra belebegtethesse a blöfföt népszerűséget növelni - a szerk.) Az éles brüsszeli reakciókat úgy értékelte, "demokráciavita állt elő", szerinte ugyanis "megint ott tartunk", hogy Brüsszelben egyesek a vitát nem akarják engedni. "És azt ki mondta, hogy egyébként az EU-ban ma emberek által megírt szabályok nem fognak később megváltozni, különösen akkor, ha az európai emberek szeretnék azokat megváltoztatni? (...) Ki mondta, hogy a többi ország polgárainak többsége nem ugyanazt gondolja esetleg, mint mi, magyarok, hogy ezt bizony napirenden kellene tartani?" - tette fel kérdéseit.
A bevándorlással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában a lakosságszám arányában a legtöbb bevándorló Svédországba érkezik, második helyen viszont Magyarországra, vagyis "Magyarország sokkal rosszabb helyzetben van, mint bármelyik nyugat-európai ország". "A mi közösségünk nem akar bevándorlókat látni Magyarországon" - jelentette ki, elutasítva azt az európai elképzelést, amely szerint a kontinens menekülteket fogadna be, majd "szétterítené" őket a tagállamok között.
A brókerügyekkel kapcsolatban arról beszélt: a fair bankok korszakának megteremtése és a takarékszövetkezeti rendszer megmentése után most az egyéb pénzügyi befektetési formák, például a brókercégek újraszabályozása következik, és "még egy-két év, és a teljes magyar pénzügyi rendszer kitisztul".
(MTI)