A Jobbik szerint a kormány anyák napján a családtámogatási rendszer bővítésével, módosításával "ajándékozhatná meg" az édesanyákat, ezzel is kifejezve, hogy az anyaság közérdek - mondta Novák Előd, az Országgyűlés népjóléti bizottsága népesedéspolitikai albizottságának jobbikos elnöke vasárnap Budapesten.
Az ellenzéki politikus a sajtótájékoztatón pártja álláspontját ismertetve hangsúlyozta: közérdek, hogy a nők minél fiatalabb korban és akár többszörösen is megélhessék az anyaságot, ezért annak állami támogatását is növelni kellene. A Jobbik ezért azt javasolja a kormánynak, hogy minden évben anyák napján egyszeri ajándékkal, a családtámogatási rendszer valamilyen módosításával, bővítésével kedveskedjen az édesanyáknak. Ez lehetne például az, ha a nyugdíjrendszerhez hasonlóan a családtámogatási rendszert is inflációkövetővé teszik, akár az elmaradt értéknövekedésnek megfelelő pénz egyösszegű kifizetésével - mondta Novák Előd.
Szerinte a célt úgy is el lehetne érni, ha az adott adókedvezményeket, támogatási keretösszegeket minden évben növelnék - tette hozzá.
Javaslataik között szerepel a gyermekneveléshez szükséges cikkekre kiterjedő radikális áfacsökkentés vagy egy államilag támogatott otthon- és bérlakás-építési, vásárlási program. A Jobbik azt is szeretné, ha a jelenleg csak a nagycsaládosoknak járó kedvezmények már a második gyermek után is járnának, továbbá ha a negyedik gyermek után is emelkednének a kedvezmények, a családi pótlék.
A párt eltörölné a bölcsődei gondozási díjat, emellett az "érdemi", az intézmények alapterületét is érintő óvoda- és bölcsődebővítéseket lát hasznosnak. Emellett a lombikbébiprogram fokozottabb állami támogatását is javasolják "a jelenleg népbetegségnek tűnő meddőség orvoslására" - fűzte hozzá.
Anyák napi javaslataik között említette Novák Előd a szülői életjáradék bevezetését is. Elképzelésük szerint a felnevelt gyermek személyi jövedelemadójának meghatározott részét automatikusan átutalnák a szülőnek, ezzel is kifejezve, hogy "igenis közérdek az, ha valaki gyermeket nevel és munkára nevel Magyarországon".
(MTI)