Hivatali vesztegetés miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség egy volt pénzügyőr ellen, aki a vádhatóság szerint milliós vagyoni előnyért adott ki minősített adatokat - közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.
Keresztes Imre közleményében azt írta: a volt pénzügyőr hadnaggyal és két civil társával szemben még hétfőn nyújtották be a vádiratot a Fővárosi Törvényszékre "előnyért hivatali kötelességét megszegve és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt".
A vádirat szerint a pénzügyőr hadnagy, aki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóságának állományába tartozott, milliós nagyságrendű vagyoni előnyért minősített adatokat tett hozzáférhetővé olyanok részére, akik ellen a NAV valamely részlege titkos nyomozást folytatott.
A vádlott az ügyészség szerint olyan emberekkel vette fel a kapcsolatot, akikről tudta, hogy titkos információgyűjtés folyik ellenük. Felajánlotta, hogy egy általa meghatározott összegért tájékoztatást ad számukra az őket érintő minősített bűnügyi adatokról. Az ügyben szereplő két másik vádlott olyan civil ember, aki fizetett a pénzügyőr hadnagynak a minősített adatok megismeréséért.
Mivel az ügyben minősített adatok szerepelnek, a vádirat is minősített, és az ügyben az ügyészség zárt tárgyalást indítványozott. A vádlottak tagadják a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését - ismertette a főügyész.
(MTI)