Felülbírálta és elutasította a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a rendőrség áprilisi határozatát, amellyel a hatóság megtiltotta az Együtt alelnökének, hogy Orbán Viktor budapesti háza elé szervezzen demonstrációt.
A békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jog sérült azzal, hogy a rendőrség megtiltotta az Együtt-alelnök Juhász Péternek és társainak tiltakozó demonstrációját Orbán Viktor miniszterelnök Cinege úti háza előtt - erről döntött Juhász beadványa nyomán a bíróság.
Zoom
A rendőrség április végén arra hivatkozva nem engedélyezte a demonstrációt, hogy az "mások jogainak és szabadságának sérelmével járna". Az egyórás akción az Együtt alelnöke sajtótájékoztatót tartott volna, és levelet dobott volna be Orbán Viktor postaládájába.
Zoom
Az Együtt aktivistái (4 fő) korábban Orbán házánál - 80 ezerre büntették miatta Juhászt
Juhász a bírósági ítéletet úgy értékelte, hogy az világossá tette: lehet tüntetni Orbán Viktor háza előtt, még akkor is, ha a környéket a miniszterelnök védelmét ellátó Terrorelhárítási Központ (TEK) jó ideje folyamatosan egyfajta védett övezetként szigorúan ellenőrzi.
Zoom
Korábban tüntettek Orbán felcsúti háza előtt is - itt már heten voltak
Március végén a TEK "személy- és létesítménybiztonsági intézkedés" keretében három hónappal meghosszabbította a környék lezárását. A TEK határozata alapján korlátozható a gyülekezési jog is a környéken. Ezt a tételt bírálta most felül a bíróság.
(Origó nyomán)