Egy hattagú pécsi család ellen azért emel vádat az ügyészség, mert a gyanú szerint a cégük úgy vette át a vas- és fémhulladékot, hogy nem állított ki számlát a vásárlásokról. Ehhez egy külföldi céget kértek fel, így a költségeiket el tudták számolni.
Varga-Koritár György, Baranya megyei főügyész tájékoztatása szerint miután a vádlottak kapcsolatba kerültek egy szlovák vállalkozóval, megállapodtak vele, hogy az ő cége állítja ki a fiktív számlákat.
Az ügyészség szerint a magyar cég évente milliárdos nagyságrendű forgalmat bonyolított le, 2010 és 2011 között több mint kétmilliárd forintnyi nem valós tartalmú számlát fogadtak be a szlovák társaságtól. Összesen 360 millió forint adóhiányt okoztak az állami költségvetésnek, miközben a két gazdasági társaság között ténylegesen semmiféle gazdasági kapcsolat nem volt.
A hatóság ezért ingatlant, autókat, 10 millió forintnyi készpénzt, és 121 – összesen 12 millió forintot érő – ékszert foglalt le a nyomozása során.
Az ügyészség szerint a vádlottak tevékenysége különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének a megállapítására alkalmas. Ennek a büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés is lehet.
(Pécsi Híradó)