Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága azonnali írásos tájékoztatást vár a nemzetbiztonsági szolgálatoktól a múlt szombaton magyar területen áthaladó buszon megtalált csőbombával vagy ahhoz hasonló eszközzel kapcsolatban - közölte a testület szocialista elnöke szerdán.
Molnár Zsolt közleményében azt írta, a kért tájékoztatásnak ki kell terjednie arra, hogy az esemény körüli információk utalhatnak-e bármilyen összefüggésre terrorszervezet tevékenységével.
A Terrorelhárítási Központ (TEK) keddi tájékoztatása szerint nem köthető terrorszervezethez az a gyanús csomag, amelyet egy bolgár buszon találtak Magyarországon múlt szombaton. Eddig nem cáfolt lapértesülések szerint a csomagban egy pokolgép volt.
A rendőrség hétfőn jelentette be, hogy a bolgár rendszámú buszon talált gyanús csomag miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberölés kísérlete miatt indított nyomozást. A bejelentés után a helyszínre érkező Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálata "a gyanús csomagot a helyszínen hatástalanította", majd további vizsgálatra elszállította - közölték.
Hétfő délután a nol.hu azt írta: bomba volt a bolgár buszon. Dragomir Petkova, a járatot fenntartó cég igazgatója azt közölte, hogy egy cseh vagy szlovák állampolgárságú férfi rejtett el csőbombát az Omega Group Prágából Várnába tartó járatán.
Az eset során senki nem sérült meg. A busszal utazó 34 bolgár és román állampolgárt a rendőrség tanúként hallgatta ki.
Bolgár napilapok kedden arról számoltak be, hogy a bolgár nyomozó hatóságok egyelőre terrorizmust vagy konkurenciaharcot feltételeznek az ügy hátterében.
(MTI)