Az elsődleges információk szerint jó állapotban vannak a kedden Csehországban balesetben megsérült magyar vadászgép adatrögzítői - mondta a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) szóvivője szerdán az MTI megkeresésére. Szerdán kiszerelik az adatrögzítőket, és megkísérlik letölteni az azokon tárolt adatokat.
Bajkó Erika kifejtette: a jogszabályok szerint a polgári repüléshez hasonlóan a KBSZ jogosult az állami - jelen esetben katonai - légi járművel történt légközlekedési baleset ügyében a független szakmai vizsgálatot lefolytatni.
A KBSZ balesetvizsgálói az értesítést követően a helyszínre utaztak. Az elsődleges helyszíni szemlét még kedden a cseh katonai kivizsgáló szervezet végezte el, de megfelelő őrizet mellett a további vizsgálatokhoz változatlanul hagyták a helyszínt. A cseh és magyar balesetvizsgálók szerda reggel egyeztették a további tennivalókat.
A magyar szakemberek is megtekintették a helyszínt és a roncsot, és már meghallgatták a vadászgép személyzetét is - tette hozzá.
A KBSZ szóvivője kitért arra is, hogy a nemzetközi jogszabályoknak eleget téve értesítették a repülőt gyártó állam balesetvizsgáló szervezetét is. A svédek várhatóan szerda délután kapcsolódnak be a baleset kivizsgálásába - mondta Bajkó Erika.
(MTI nyomán)