Nem kímélte a termőföldeket a kedd esti jégesővel járó zivatar. A Csongrád megyei Sándorfalva mellett teljes eperföldeket tett tönkre, míg Hódmezővásárhely térségében a gabonát tizedelte meg. A gazdák folyamatosan mérik fel a károkat, az eső miatt átázott talajon azonban sok helyen nehéz megközelíteni a földeket.
„Szinte fehér volt a föld tegnap éjszaka, az első néhány percben szárazon esett a cseresznye nagyságú jég. A 700 négyzetméteres eperföldünket teljesen tönkretette. Most kezdett volna el beérni" – mondta el a Helyi Híradónak Csúri László sándorfalvi termelő. A fűszerpaprikából 80 ezer palántájuk van fólia alatt, amit szerdán kezdenek el kiültetni. Ez utóbbival szerencséjük volt, mert ha egy-két nappal korábban kikerül, akkor az egész éves termésnek búcsút mondhattak volna.
A Hódmezővásárhely, Makó és Mezőhegyes alkotta háromszögben a gabonaföldek sínylették meg a vihart. Ezen a területen nyaranta mindig számolnak a termelők károkkal. Néhány évvel ezelőtt szabályosan letarolta Mezőhegyest és a környező településeket egy hatalmas vihar, milliárdos veszteségeket okozva a mezőgazdaságban. A kedd esti zivatar szerencsére sokkal kisebb volt, a gazdák most folyamatosan mérik fel a károkat, de a dűlőutakon egyelőre nehezen jutnak el a földekre.
„Nagyon kellett az eső a földekre, de a szélviharról és a jégről szívesen lemondtunk volna. A kövesúttól távol eső földekre egyelőre nem tudtunk bejutni, akkora sár van. Úgy tudjuk, hogy szerencsére kevés jég esett. A vihar viszont eldöntötte a gabonát, az első felmérések alapján ez a táblák nagyjából tizedét érinti” – számolt be róla Nagy-György József. A makói gabonatermelő hozzátette: az eldőlt gabona innentől kezdve sokkal gyengébben fejlődik, könnyebben lesz beteg, és aratni is nehezebb. Emellett a rágcsálók is könnyebben elszaporodnak közötte.
A termelők a kárfelmérés után fordulhatnak a biztosítóhoz. A káresemény után erre négy napjuk van. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint a vihar lakóházakban is okozott kisebb károkat, és a forgalmat is több helyen megnehezítette, de senki nem sérült meg. Hódmezővásárhelyen egy lakóház kéményét döntötte le egy villám, Szentesen pedig elektromos hálózatot rongált meg. Az erős szél Makón és Szegeden is fákat döntött az úttestre, a műszaki mentést követően a reggeli órákra állt helyre a forgalom.
(MTI)