A cseh légierő cáslavi támaszpontjára szállították csütörtökön délután a magyar hadsereg kedden balesetet szenvedett JAS-39 Gripen vadászgépét - közölte Tomás Maruscák, a repülőtér szóvivője. A cseh vezérkarnál egy magyar pilóta véleményére is reagáltak, ami az itthoni sajtóban jelent meg a balesettel kapcsolatban.
A cseh és a magyar szakértők már befejezték vizsgálataikat a baleset helyszínén - mondta Magdalena Dvoráková, a vezérkar szóvivője. "Ennek alapján megadták az engedélyt a repülőgép elszállítására" - tette hozzá.
A súlyosan sérült gép további sorsáról szintén szakértők fognak dönteni. A magyar vadászgép roncsait csah katonák szállították át a légi támaszpont egyik hangárába. A gép elszállítása után a baleset helyszínét újra átvizsgálják, majd a területet megtisztítják.
A cseh és a magyar szakértők munkája ezzel még nem fejeződött be. "A baleset konkrét okainak megállapítása hetekbe, sőt hónapokba is telhet" - közölte a vezérkar szóvivője.
Dvoráková a magyar sajtóban megjelent egyik véleményre is reagált. Egy magyar pilóta ugyanis értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a cáslavi repülőtér személyzete miért nem hozta működésbe a magyar gép megállítására a leszállópálya végén lévő védőhálót.
A szóvivő szerint a rendszeren június 22-ig karbantartást végeznek, és erről a hadgyakorlat minden résztvevőjét előzetesen értesítették. Erről a helyzetről a magyar vadászgép pilótái is tudtak, és ezt a baleset utáni beszélgetésen el is ismerték. "Ráadásul minden pilótának kötelessége, hogy egy ilyen információt előre beszerezzen" - szögezte le a szóvivő. Hozzátette, hogy ezek az információk a megfelelő weboldalakon is megtalálhatók.
Petr Medek, a cseh védelmi minisztérium szóvivője a közszolgálati tévének ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ennek a védelmi hálónak a kifeszítésére a pilótának kell utasítást adnia.
A rendszer automatikus aktivációja szerinte azért nem használatos, mert ha a pilóta - átértékelve a pillanatnyi helyzetet - végül is az emelkedés mellett dönt, hogy újra megkísérelje a leszállást, megtörténhet, hogy beakad a védőhálóba, s ennek tragikus következményei lehetnek.
(MTI)