Az igazságügy-miniszter arról beszélt, hogy a gazdasági bevándorlókat azért nem tudjuk befogadni, mert a cigányokat kell felzárkóztatni. Azt is bevallotta, hogy a halálbüntetés köztudatba dobása is csak blöff, bevezetését nem készíti elő a minisztérium.
Trócsányi László igazságügy-miniszter az InfoRádiónak azt mondta, hogy az Orbán-kormány szerint Magyarország már csak azért sem tudja befogadni a gazdasági menekülteket, mert gondoskodnia kell 800 ezer cigány "felzárkóztatásáról". A tárcavezető kijelentette, hogy az Igazságügyi Minisztérium nem foglalkozik a halálbüntetés visszaállításának jogi előkészítésével.
Zoom
Trócsányi László egyik barátjával
A miniszter korábban a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak is azt nyilatkozta, hogy a kormány kötelessége elsőként a "roma kisebbségről" gondoskodni a bevándorlókkal szemben.
Trócsányi azt mondta, a nemzetközi kötelezettségünket mindenben betartjuk, ha valaki politikailag menekült, akkor megkapja a menekültjogi kérelmet. Ami viszont a gazdasági bevándorlást illeti, a megoldás nem feltétlenül az, hogy szétosztjuk a menekülteket, mert két-három hónap múlva újra fognak jönni, és újra ugyanezekkel a kérdésekkel találja magát szemben Európa.
A miniszter szerint sokkal jobb lenne a menekültek visszaszállítása azokba az országokba, ahonnan jönnek.
Trócsányi László hozzátette, figyelembe kell venni, hogy mik az egyes országoknak a sajátosságai, a kormány pedig nagyon komoly munkát végez a "roma felzárkóztatás" ügyében.
A halálbüntetés kérdésével kapcsolatban Trócsányi László közölte: az Igazságügyi Minisztériumban semmilyen szakmai előkészítő munka nem folyik a halálbüntetésről, de a minisztérium "természetesen" a "szigorú büntetőpolitika" pártján áll.
A miniszter azt mondta, Magyarország tiszteletben tartja a nemzetközi kötelezettségvállalását, és nem adhat ki senkit olyan országnak, ahol halálbüntetés van – ez egyértelmű. A fő kérdés szerinte az, hogy lehet-e vitatkozni Európában vagy nem. "Arra a kérdésre helyeztem a hangsúlyt, hogy Európa egy bürokratikus Európa, vagy egy olyan, ahol nincs tabutéma, és lehet bármiről vitatkozni" – beszélt mellé a miniszter.
Frissítés: "Rasszizmussal" vádolják Trócsányit - az ostoba miniszter nyelvvel keresi a keresztcsontot: "a romákkal törődni prioritás és erkölcsi kötelesség"
Trócsányi László igazságügyi miniszter felháborítónak nevezte és a leghatározottabban visszautasította az egyes ellenzéki pártok szerinte tudatos félremagyarázáson alapuló és alaptalan vádaskodását, amellyel rasszistaként kívánják feltüntetni. A tárcavezető pénteken közleményben reagált az őt ért vádakra. Egyebek mellett azt írta: a "roma" közösséggel törődni prioritás és erkölcsi kötelesség.
Magyarország kormányának tagjaként büszke arra, hogy Magyarország az Európai Unió Tanácsának elnöksége idején fogadta el az unió roma keretstratégiáját. Nemcsak magyarországi, hanem európai kérdésről van szó: az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügyi ellátás és a lakásviszonyok javítása terén egyaránt előre kell lépni – írta a miniszter.
Hasonlóan kulcsfontosságúnak nevezte az alapvető jogok védelmét. Ehhez pedig küzdeni kell a diszkrimináció és a szegregáció ellen – tette hozzá.
Úgy vélte, hogy mindez csak széleskörű társadalmi összefogással valósítható meg.
Trócsányi László szerint vissza kell utasítani azt is, hogy Magyarország menekültellenes lenne, hiszen hazánk tiszteletben tartja és teljesíti a menekültügyi nemzetközi kötelezettségvállalásait.
Pénteken több ellenzéki párt is reagált a miniszter szavaira, amelyeket az inforadio.hu idézett. A portál beszámolója szerint Trócsányi László az InfoRádiónak azt mondta, hogy Magyarország már csak azért sem tudja befogadni a gazdasági menekülteket, mert gondoskodnia kell 800 ezer cigány felzárkóztatásáról.
Niedermüller Péter, a DK alelnöke "felháborítónak és visszataszítónak" nevezte a kijelentést. A politikus felszólította a minisztert: kérjen bocsánatot, mert hazudott és megsértette a magyarországi cigányságot.
A Párbeszéd Magyarországért szerint Trócsányi László rasszista kijelentést tett a magyarországi cigányságról, ezért azonnal le kell mondania – erről Szabó Rebeka, a párt elnökségi tagja beszélt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
A Magyar Liberális Párt is a miniszter távozását sürgette. A párt, vagyis Fodor Gabriella közleménye szerint "annak, aki a magyarokat származásuk alapján ítéli meg, nincs más lehetősége, mint lemondani és azonnali hatállyal távozni hivatalából".
(HVG - MTI - InfoRádió nyomán)