Lavinát indíthat el az az ítélet, ami nemrégiben született a Szegedi Ítélőtáblán.
Eddig még nem volt példa arra – vagy ha volt is, hát titokban maradt –, hogy azért marasztalják el a rendőrséget, mert nem végezték lelkiismeretesen a munkájukat, ráadásul ezért kártérítést is kelljen fizetniük. A jeget egy alföldi asszony törte meg: a nő tanyájáról két szamarat, öt kecskét és húsz juhot loptak el.
Az asszony értesítette a rendőröket, csakhogy hiába mondta el az őrmesternek és a körzeti megbízottnak, hogy ki lehetett a tettes, a rendőrség azt állapította meg, hogy „értékelhető nyom nem látható, a tanúkutatás, adatgyűjtés eredményre nem vezetett”.
A nő ezután tett panaszt az ügyészségen, ahol megállapították, hogy a rendőri munka felületes, késedelmes és szakszerűtlen volt – írta az ügyvédvilág.hu.
– Az Országos Rendőr-főkapitányság is kivizsgálta az ügyet. Ők is arra jutottak, hogy a rendőrök mulasztásokat követtek el, amelyeket az eltelt idő miatt már nem lehet orvosolni – mondta Bognár Viktor, a nő ügyvédje.

A nő és ügyvédje ezután perelte be a rendőrséget, és kérték a másfél milliós kár megtérítését. Bognár szerint ugyanis ha a rendőrök forró nyomon indulnak el, esély lett volna az ellopott állatok megtalálására.
Az ORFK ugyanekkor már azt mondta, hogy nem volt szakszerűtlen az intézkedés, a bíróság végül mégis úgy döntött, hogy a rendőrök kárt okoztak a tanya tulajdonosának, és félmillió forintot ítélt meg a nőnek. A Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság kifizette a pénzt, majd behajtották azt a két rendőrön.
– Az lesz a kérdés, lehet-e bizonyítani, hogy a rendőrség nem tett meg mindent az elkövető kézre kerítéséért. Ha így van, akkor véleményem szerint akár gyilkossági ügyben is számítani lehet perekre – mondta Lichy József ügyvéd, aki hasonló ügyek tömegére számít.
Az elmúlt néhány évben a felderítetlen bűncselekmények száma folyamatosan csökkent, de az esetek közel felében nincs meg a tettes.
Az ORFK későbbre ígért választ az ügyben.
(Blikk nyomán)