Az Altus Zrt. uniós megbízása miatt a Demokratikus Koalíció (DK) eleshet a központi párttámogatástól - írja a Napi Gazdaság. A nagyobbik kormánypárt azt követően döntött így, hogy a Gyurcsány Ferenc DK-elnök tulajdonában lévő Altus Zrt. uniós megbízást kapott. Ezt a Fidesz-frakcióban egyértelműen bújtatott párttámogatásként értékelik.
Orbán Viktor már a múlt heti strassburgi meghallgatás után kijelentette: nem kétséges, hogy miről van szó. "Arról beszélünk, hogy üzleti megbízatásnak álcázott formában európai uniós pénzt adnak egy olyan cégnek, amely egyértelműen pártpolitikai célokra is használja ezeket a forrásokat. Ezt még a vak is látja" - fogalmazott a kormányfő.
Az Európai Bizottságtól 1,5 milliárd forintnyi összeget nyert el az Altus Zrt. arra, hogy "az uniós fejlesztési pénzek felhasználását vizsgálja".
A PestiSrácok.hu Deutsch Tamástól megtudta, június elején tűzheti napirendre Gyurcsány Ferenc cégének, az Altus Zrt.-nek milliárdos uniós megbízását az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottsága. Az Európai Parlament néppárti-fideszes képviselője szerint esély van arra, hogy a költségvetési bizottság górcső alá vegye Gyurcsányék szerződését.
A DK május elején közzétette a párt 2014-es pénzügyi mérlegét. Eszerint a párt költségeihez Gyurcsány 16,2 millió forinttal járult hozzá. Tavaly a párt 169,5 millió forintot kapott a magyar államtól. Tagdíjakból 26,4 millió forint, magánszemélyektől érkezett adományokból pedig 39,4 millió forint folyt be a DK kasszájába - írja a lap.
(Napi nyomán)