Antiszemita inzultus áldozata lett egy izraeli diplomata pünkösd hétfőn Budapesten - állítja a The Jerusalem Post.
Zoom
Motti Rave konzult mocskos zsidónak nevezte egy helyi férfi, miután meghallotta, hogy héberül beszél - írja a lap a Jediót Arhonót című újságra hivatkozva. Állítólag azt is mondta neki, hogy Hitler "befejezhette volna a munkáját".
Rave, aki folyékonyan beszél magyarul, megértette az elégedetlenkedést, és kihívta a rendőrséget, amely előállította a "sértegetőt".
Zoom
Motti Rave
Izraeli tisztviselők Budapesten dicsérték a magyar hatóságok gyors reakcióját.
Zoom
"Miközben Magyarország nemrég bocsánatot kért a zsidók deportálásáért, a helyi zsidó szervezetek 2014-ben sokat küzdöttek a magyar kormánnyal. Bizonyos jelek ugyanis arra engedtek következtetni, hogy Magyarország szeretné tisztára mosni magát, kisebbíteni felelősségét a népirtásban. A vitás ügy középpontjában természetesen a Szabadság téri második világháborús emlékmű állt, amely romlatlan áldozatként, Gábriel arkangyalként ábrázolja Magyarországot. A vitás pontok közé tartozik a holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító Sorsok Háza is, amely a zsidóvezetők kritikái szerint szintén kisebbíti Magyarország felelősségét" - írja a Jerusalom Post.
"Az erősen zsidó- és cigányellenes Jobbik a harmadik legnagyobb parlamenti párt Magyarországon" - teszik hozzá.
(JP - HVG nyomán)