Az Orbán-Simicska konfliktus tükrében úgy tűnik, hogy a vásárlók is egyre inkább elfordulnak a milliárdos vállalkozó lapjától, a Magyar Nemzettől. A Magyar Terjesztés-Ellenőrző Szövetség friss adatai szerint az első negyedévben napi átlagban értékesített 33 129 példány 6,3 százalékkal marad el az előző negyedévi átlagtól, az egy évvel korábbi szintet pedig 12,3 százalékkal múlja alul.
Zoom
A helyzet pikantériuma, hogy miközben más sajtótermékek szinte negyedéveken keresztül hasonló mértékű zuhanásokat szenvedtek el, addig a Magyar Nemzet viszonylag jól tudta tartani magát, jóval kisebb csökkenések mutatkoztak. Így a mostani negyedéves és éves bázisú zuhanás is egyaránt rekordnak számít. A 2008-ig visszatekintő adatok alapján ugyanis ennél nagyobbra még egyszer sem volt példa.
Zoom
A Magyar Nemzet mellett a Népszabadság és a Népszava sem remekelt. Míg előbbi értékesítése negyedéves bázison 2,3, utóbbi 3,6 százalékot csökkent, és mindkét lap esetében 7,7 százalékos az elmaradás az előző évi teljesítményhez képest.
Zoom
A közéleti-gazdasági hetilapok között a Figyelő figyelemre méltó eredményt produkált: a heti átlagban eladott 7994 lap ugyanis 5 százakékkal több az előző negyedév átlagánál és 12,1-gyel magasabb az előző évinél.
Zoom
A 168óra és a HVG ugyanakkor jelentős, 8 százaléknál nagyobb éves bázisú zsugorodást mutatott, a Heti Válasz pedig 3,5 százalékkal csökkent. Utóbbi egyébként három hónap alatt a legnagyobbat veszítette, az értékesítése 8,2 százalékkal csökkent átlagban.
Zoom
Ész nélkül: egyre többen kapnak rá a pletykalapokra
A fentiek mellett teljesen másként alakultak az első negyedévben a színes napi-, női- és pletykalapok értékesítési adatai. A Blikket, Kiskegyedet és Nők Lapját leszámítva mindenhol negyedéves és éves bázisú növekedésekről árulkodnak a számok.
Zoom
Közülük is legnagyobb mértékben a Story növekedett 3 hónap alatt 3,3 százalékot, a Best 3,2, a Bors pedig 0,3 százalékkal többet tudott átlagosan eladni a lapokból. Ezzel szemben a HOT! magazinnál előző negyedévhez képest 8,2 százalékos a mínusz, előző évhez képest pedig 4,7 százalékos a zsugorodás mértéke.
Zoom
(Mfor nyomán)