Két büntetett előéletű fiatal férfival és egy fiatalkorú lánnyal szemben emelt vádat az Egri Járási Ügyészség.
A két büntetett előéletű fiatal férfi 2012 karácsonya előtt néhány nappal, éjjel hatolt be Egercsehi községben egy 88 éves asszonyhoz, akit erőszakkal a lakásában tartott több százezer forint átadására kényszerítettek. Harmadik társuk - egyikük barátnője - a bűncselekmény előkészítésében működött közre - tájékoztatott a Heves Megyei Főügyészség sajtóközleményében.
Közölték: az Egri Járási Ügyészség rablás bűntette miatt emelt vádat a három elkövetővel szemben, akik közül ketten a magánlaksértés bűntettét is elkövették az ügyészi vád szerint.
Az I. és II. rendű vádlottnak "anyagi gondjai voltak", ezért - az elkövetés részleteit előre megbeszélve - elhatározták, hogy egy idős sértettől fognak "vagyon elleni bűncselekmény útján pénzt szerezni". Terveikbe beavatták fiatalkorú társukat - a III. rendű vádlottat - is, aki a kérésükre 2012 decemberében, különböző indokokkal, több alkalommal is meglátogatta Egercsehiben az egyedül élő sértettet azért, hogy a kiszemelt helyszínt előzetesen szemrevételezze.
Az így megszerzett információk birtokában a 24 éves I. rendű és a 19 éves II. rendű vádlott december 20-án 23 óra körül elment a sértett családi házához, ahol a hátsó bejárati ajtót feltépve, majd a belső ajtó üvegét betörve végül a hálószobába jutottak. Az ekkor már alvó 88 éves sértettre a fiatalabb elkövető nyomban rátámadt, a fejét egy párnába nyomta, majd, miközben elemlámpájával a szemébe világított, felszólította, hogy adja oda nekik a pénzét. A néni előbb tagadta, hogy készpénzt tartana otthon, de végül - miután a II. rendű vádlott közölte vele, hogy háromig számol, és ha nem kapja meg amit kért, megöli - elárulta, hogy hol tartja a pénzét. A vádlottak ezt követően a sértett – egy vázában tartott – 700 000 Ft-ját magukhoz vették, majd, annak érdekében, hogy a történtekről ne merjen szólni senkinek, újból megfenyegették.
Az Egri Járási Ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a járásbíróság a rablást tettesként elkövető - jelenleg más bűncselekmény elkövetése miatt börtönbüntetésüket töltő - vádlottakkal szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetést szabjon ki, és mellékbüntetésül tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától.
A III. rendű vádlott esetében - aki a bűncselekmény bűnsegédje volt - az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a felfüggesztés próbaidejére a bíróság rendelje el a fiatalkorú vádlott pártfogó felügyeletét. Az eddigi eljárásban keletkezett, több mint egymillió forint bűnügyi költséget az ügyészi álláspont szerint a vádlottaknak részben egyetemlegesen kell majd megfizetniük.
(Heol)