A devizahitelek eltörléséért, a pénzintézetek felelősségre vonásáért demonstrált pénteken a Nem adom a házamat mozgalom az Igazságügyi Minisztérium előtt, csaknem 100 aktivista jelent meg a budapesti Kossuth téren.
Zoom
A mozgalom a kétórás tüntetést követően átnyújtotta a Trócsányi László miniszternek címzett felhívását a tárca helyettes sajtófőnökének.
A megjelentek kifogásolták az elszámolási törvényt, a mintegy 300 ember által aláírt petícióban pedig többek között azt követelték, hogy a deviza- és a forinthitelek "jogi rendezéséig", valamint az okozott károk megtérítéséig minden végrehajtási eljárást függesszenek fel.
Emellett azt is követelték, hogy a pénzintézetek fizessenek a folyósított összegnek megfelelő kártalanítást minden kölcsönszerződés után, amelynek egy részét az adós, másik hányadát pedig - a károsultak kárának enyhítésére - az állam kapja.
Elengedhetetlennek tartják továbbá, hogy minden, a termék bevezetésekor felelős pozícióban levő banki alkalmazottat, politikust, felügyeleti szerv vezetőjét csalás bűntette miatt felelősségre vonjanak.
(MTI)