– Tartjuk magunkat ahhoz, hogy feljelentést teszünk azok ellen, akik megszavazzák a tavalyi évről szóló költségvetési beszámolót, a zárszámadást. Ezzel ugyanis költségvetési csalást követnek el – jelentette ki Makai István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselője, az úgynevezett alternatív vizsgálóbizottság tagja.
Az ellenzék szerint 2014-re az ORÖ 700 millió forintos költségvetést hagyott jóvá, a zárszámadásban viszont 2,6 milliárdos kiadás szerepel: a csaknem 2 milliárdos különbözetre, a pénz elköltésére Makai és társai magyarázatot várnak. Az ORÖ ma rendkívüli közgyűlést tart Abonyban. A zárszámadást elvileg előző alkalommal, a Kisvárdára összehívott közgyűlésen kellett volna elfogadni, de az előterjesztést végül napirendre sem vették. Hegedüs István, az ORÖ elnöke akkor – visszautasítva a költségvetési csalás vádját – azt mondta a Népszabadságnak, hogy képlékeny a helyzet: a zárszámadást az államkincstár készíti, az adatok még nem véglegesek.
Az államkincstár ellenben a lap kérdésére közölte, hogy a zárszámadást az országos önkormányzat hivatalvezetője készíti elő, majd az elnök terjeszti a testület elé: a „Magyar Államkincstárnak az Országos Roma Önkormányzat zárszámadásával kapcsolatos feladata nincs”. A kisvárdai közgyűlésen amúgy a zárszámadás előterjesztője nem az elnök, hanem a gazdasági vezető lett volna. Vele viszont senki nem egyeztetett, ezért nem adta nevét a gazdasági jellegű napirendi pontokhoz. Erre Hegedüs István megszüntette a munkaviszonyát.
Abonyban, a mostani rendkívüli közgyűlésen az ellenzék a Hegedüs Istvánhoz és családtagjaihoz kötődő kifizetéseket is szóvá akarja tenni. Makai István állítja, hogy a birtokában lévő kimutatások szerint az elmúlt évek során Hegedüs, valamint felesége, fia, lánya és menye is olyan térítéseket, megbízásokat kapott, amelyekről nincs közgyűlési határozat. Összesen – mondta Makai – mintegy 30 millió forintról van szó.
Az LMP-s Hadházy Ákos feljelentése nyomán az adóhatóság más ügyben már nyomoz az ORÖ-nél. Az alternatív vizsgálóbizottság is több feljelentést tett. Ezekkel kapcsolatban a NAV bűnügyi sajtóirodájától csak annyit sikerült megtudnunk, hogy „van olyan egyéb, a roma önkormányzat témáját érintő ügy, amely éppen hatásköri, illetve illetékességi vizsgálat alatt áll”.
(Nol)