Nincs akadálya a Rumbach utcai zsinagógafelújítás megkezdésének, az Együttélés Háza nevű projektet hárommilliárd forinttal támogatja a kormány – írja a Magyar Hírlap.
„A támogatási szerződés aláírására sor került, sőt, a támogatás első részletének kiutalása is megtörtént, így nincs akadálya a beruházás megkezdésének” – tudatta a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása kapcsán a Miniszterelnökség. Emlékeztettek, a kormány tavaly és az idén is jelentős összeget különített el zsidó temetők és zsinagógák felújítására, amelyből a Rumbach utcai épület rekonstrukciója, valamint az ott helyet kapó Együttélés Háza elnevezésű projekt megvalósítása csaknem hárommilliárd forintot tesz ki.
Eközben nincs jelentős előrelépés a józsefvárosi Sorsok Háza esetében. Ismeretes, az épület elkészült, Lázár János miniszter azonban egyértelművé tette: a zsidó szervezetek és felekezetek egyetértése nélkül nem nyílhat meg a "holokauszt gyermekáldozataira" emlékező múzeum. A kormány hajlandó akár évekig egyeztetni a tartalomról. Egy előzetes koncepciót már készített a Schmidt Mária vezette közalapítvány, ezt azonban szinte csak lesújtó kritikák érték, többek között a Magyar Tudományos Akadémia részéről.
A napokban a kabinet több tagja is találkozott Andrew Baker rabbival, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megbízottjával, valamint Michael Linkkel, az Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) vezetőjével. A kormány részéről hangsúlyozták, "tisztában vannak az állam holokausztban játszott felelősségével, másfelől a jövő generációk irányába tanúsítandó kötelezettségeinkkel" – ismertette a Miniszterelnökség. Felhívták a figyelmet, míg az objektív adatok alapján a hazai antiszemitizmus mértéke alacsonyabb, mint a legtöbb európai országban, addig "a magyarországi zsidó közösség biztonságérzete nem ezt jelzi". Ezért kutatási tevékenység indulna e kettősség okainak vizsgálatára. Az egyeztetések során a kormány képviselői köszönetet mondtak a rabbinak a folyamatos támogatásért, amelyet a Sorsok Háza-projekt körül kialakult vita megoldása érdekében kifejtett.
A józsefvárosi múzeum előzetes koncepciójához beérkezett vélemények értékelése még zajlik, de már most megállapítható, a koncepció anyaga "nem ösztönöz kritikai gondolkodásra", azok olyan vázlattervek, amelyek elsősorban a közös gondolkodás kiindulópontjául szolgálhatnak – közölte a Miniszterelnökség, cáfolva egyúttal a sajtóhíreket, amelyek szerint elvetették az összeállítást. „Már csak azért sem, mert az előzetes koncepción túl a kormánynak más kiállítási koncepcióról nincs hivatalos tudomása, azt részére senki nem mutatta be” – magyarázták. Eddig 7565 millió forintot biztosított a kormány a Holokauszt Gyermekáldozatainak Emlékhelye – Európai Oktatási Központ (Sorsok Háza) létrehozására - emlékeztet a lap.