A pszichiáter éveken át jó barátja és munkatársa volt annak a pannonhalmi szerzetes tanárnak, aki egykori tanítványai szerint zaklatójuk volt. Palotai Gabriella mégis a zaklatási ügyeket vizsgáló bizottság tagja lett. Lehet így pártatlan és hiteles a vizsgálat? - teszi fel a kérdést az ügyet feltáró HR Portál.
Zoom
A fiúk nadrágjába nyúlkáló szerzetes - Brüsszelben éldegél, ügye elévült, meg fogja úszni az egészet
Etikai kérdések
A pszichiáter és a szerzetes 2007-től 2014 nyaráig közösen tartotta képzéseit "Spirituális kísérés”, majd "Csend-kurzus” néven. A képzésekre a portál Palotai Gabriella cégének honlapja és a bences.hu átnézésekor talált rá. A spirituális kísérést kommunikációs folyamatként értelmezték. Palotai jegyzi cége honlapján, hogy céljuk a humán tanácsadásból jól ismert "coaching", a pszichológia és keresztény gondolkodás szinkronizálása. A Csend-kurzusban a két vezető 3 és fél napos bentlakásos képzéseket tartott felnőttek részére a főapátság épületében szállással, étkezéssel. A programajánlóban arra invitálnak, hogy a bencés apátság spirituális közegében foglalkozhatnak életük fontos kérdéseivel a résztvevők.
Palotai Gabriella tavaly megjelent könyvét a szerzetesnek ajánlotta. Az előszóban áll: "Varga Mátyás barátomnak, munkatársamnak szántam születésnapi ajándékként.” (…) "Az ajándékkészítés közben rájöttem, hogy tulajdonképpen azt a diskurzust szeretném folytatni, ami évek óta zajlik közöttünk pannonhalmi munkáink szünetében, vagy azokra készülve. Ezek a párbeszédek mindig inspirálnak, elgondolkoztatnak, sokszor továbblendítenek vagy összegzésre késztetnek.”
Zoom
Egy könyvismertető szintén kitér a szerző és Varga barátságára.
A megvádolt szerzetes tanárt a főapátság természetesen nem nevezte meg, kiléte a volt diákok hozzászólásai alapján volt beazonosítható. Ezt követően derült ki, hogy baráti és munkatársi kapcsolatban állt Palotai Gabriellával. Vagyis a főapát által felkért pszichiáterrel, akihez panaszaikkal fordulhatnak az egykori és – ha vannak ilyenek – a jelenlegi sértettek. És azok is, akiknek ilyen gyanú a tudomására jutott.
A pszichiáter vizsgálóbizottsági tagsága etikai kérdéseket vet fel, miután kitudódott, hogy baráti és munkatársi kapcsolatban volt a megvádolt szerzetessel:
- Hogyan lehet hiteles, pártatlan közreműködő Palotai Gabriella a Varga Mátyással szemben panaszt tevők ügyeiben? – tette fel a kérdést a lap a főapátságnak és a pszichiáternek.
- Hogyan lehet hiteles, pártatlan a bizottság vizsgálódása egy olyan tag részvételével, aki baráti és munkatársi kapcsolatban volt a zaklatási ügyben bevádolt szerzetessel?
Válaszokat nem kaptak.
A zaklatásról idén májusban tájékoztatta a közvéleményt Várszegi Asztrik főapát a látszólagos politikai semlegessége és olvasóközönsége miatt megfelelőnek tűnő Nők Lapjában.
A nevelőtanár összes korábbi diákját megpróbálták utolérni, végül több mint 60 diákkal sikerült elbeszélgetniük, és további sértettekre is fény derült.
A főapátságban 2014 októberében belső vizsgálat indult kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt, egy szerzetes-nevelőtanár ellen, aki már nem tagja a nevelőtestületnek – írták közleményükben a bencések.
Várszegi Asztrik főapát vizsgálóbizottságot állított fel az addig ismertté vált, illetőleg további, még fel nem derített visszaélések feltárására. A vizsgálóbizottság tagjai: Várszegi Asztrik, Palotai Gabriella pszichiáter, Hortobágyi T. Cirill perjel. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumnak a főapátság fenntartója, ezért kérte fel Várszegi ezeket a személyeket, hogy panasz esetén álljanak rendelkezésre.
Pannonhalma titkai
Úgy tűnik, munkakapcsolatuknak a szerzetes elleni vádak vetettek végett. Tavaly októberben azzal panaszolták be volt diákjai a főapátnál, hogy több mint tíz évvel ezelőtt elfogadhatatlanul viselkedett velük. Ezután vád alá vették és felmentették munkaköréből, majd kilépett a rendből. Bár sem a főapátság, sem a sértettek nem tettek feljelentést, a rendőrség vizsgálatot indított.
Palotai Gabriella és Varga Mátyás tavaly júliusban még együtt hirdették a Csend-kurzust ezzel a szöveggel: "A pszichiáter és a szerzetes jelenléte talán biztonságot ad, hogy olyan utakon is el merjünk indulni, ahol idáig nem jártunk, vagy azokon az ösvényeken is végig merjünk menni, ahonnan eddig még mindig visszafordultunk.” De nincs vége a munkálkodásnak, a bences.hu szerint Palotai az idén egy másik szerzetessel folytatja, továbbra is a Pannonhalmi Főapátság épületében. A Palotai Gabriella ügyvezetésével működő cég, a Classis Human Kft honlapján a 2014-es program fent van, az idei kurzus nincs, ez a bencések honlapján találató. A hirdetmény szerint a pszichiáter jelenleg, vizsgálóbizottsági tagsága alatt is folytatja képzéseit.
A Csend-kurzus mögött 2012 óta a Classis Human Kft áll. A 3 és fél napos képzéseket több éves gyakorlat szerint a főapátság épületében tartották és tartják jelenleg is. Palotai Gabriella nyilvánvalóan jó kapcsolatot ápol a Pannonhalmi Főapátsággal és vele is a bencések. Azt persze lényeges változásként értékelhető, hogy immár a zaklatási ügy kivizsgálásában is számítanak Palotaira. Ezért szerződéses vagy szóbeli üzleti kapcsolatuk ugyancsak alááshatja a vizsgálóbizottsági munka hitelességét.
Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen bérleti szerződés, illetve üzleti kapcsolat köttetett a főapátság és Palotai cége között. A megvádolt szerzetes és a pszichiáter üzleti kapcsolatáról sincs információ, annyi biztos, a képzésből bevétel származik. Tavaly 55 ezer Ft-ot, idén valamivel kevesebbet kértek fejenként, és terveik szerint 6-12 fős csoportot indítottak.
Úgy tűnik, a pszichiáter nem utasította vissza a főapát felkérését arra hivatkozva, hogy etikai kérdéseket vethet fel, ha kiderül barátsága és korábbi munkakapcsolata a szerzetessel. Részt vállalt a sajtómunkában is, nem véletlenül szólaltatta meg éppen őt a Nők Lapja abban összeállításban, melyben Várszegi Asztrik főapát beszámolt a zaklatásról. Ezen a ponton érthető, miért indították el az interjúval azonos időszakban az országos "Rendben Vagyunk” kampányt, amiben néhány szerzetesük személyiségét, munkáját igyekeznek megmutatni: "Nehézségeket, akadályokat győznek le, s közben néha megtorpannak ők is. Hús és vér emberek, akik velünk, értünk vannak, Istennel a szívükben” – írják magukról.
A HR Portál azt is tudni szerette volna, hogy a megvádolt szerzetes és a pszichiáter kapcsolatának ismeretében Várszegi Asztrik főapát miért Palotai Gabriellát kérte fel a bizottsági tagságra. Úgy látják, szerencsésebb lett volna felkérni egy másik szakembert, mert ezzel magukra vontak olyan kínos kérdéseket, hogy biztosan a végére akarnak-e járni, mit tett a bevádolt nevelőtanár, és ha igen, akkor csonkítatlanul nyilvánosságra hozzák-e.
Választ ezekre a kérdésekre sem kaptak.
"Időnként belenyúlt a pizsamanadrágunkba"
"Villanyoltás után, lefekvéskor a ˝kedvencek˝ ágyához ült tanárunk, beszélgetett, megölelt, s időnként belenyúlt a pizsamanadrágunkba. Ilyenkor lefagytam" – mondta a Kisalföldnek egy egykori pannonhalmi bencés diák, aki áldozata volt osztályfőnöke viselkedésének.
Zoom
"Jó páran tudtunk az illetlen érintésekről, ám nem vertük nagydobra" – mondta a lapnak a névtelenséget kérő áldozat, aki az "atya" osztályába járt. Ez az évfolyam indította el a lavinát hosszú évekkel a ballagásuk után. "Úgy tudom, a régi osztálytársak egy sörözés közben beszélgettek a múltról, s ekkor került szóba az osztályfőnökünk viselkedése. Egyikük nagyon bepipult, s a főapátig vitte az ügyet. Az osztálytársak előbb a véleményemet kérték, majd nekem is jelezték, hogy eljárás indul, mely során engem is kétszer meghallgattak. Előbb tavaly év végén a főapát, majd néhány hónapja a helyettese, Cirill atya és a pszichológus. Súlyos beszélgetések voltak ezek. Amikor Pannonhalmára kerültem, fél évig az atya kedvencei közé tartoztam. Viselkedését hamar kiismertem, nem tudtam pókerarcot vágni hozzá, így kikerültem a pikszisből. Ezt követően az ˝illetlen érintésekkel˝ már nem kellett küzdenem. Hogy mi volt az illetlen érintés? Villanyoltás után, lefekvéskor a kedvencek ágyához ült tanárunk, beszélgetett, megölelt, s időnként belenyúlt a pizsamanadrágunkba. Ilyenkor lefagytam. Kilencedikes voltam, furcsa volt az egész, úgy tűnt, mintha megnyugtatni akarna ezzel, nem tűnt annyira szexuális irányúnak a viselkedése. A pszichés bántalmazás legalább ennyire kemény volt. Aki próbált jóban lenni az osztályfőnökkel, az ˝sokat kapott belőle˝.
A hangulatváltozásaival nehezen tudtunk megbarátkozni, az osztályfőnöki órák is sokszor rossz hangulatban teltek, mindenki azt találgatta, mi lehet a baja. Egy idő után aztán nem kerestem a társaságát. Az osztályból körülbelül tízen próbáltak jóban lenni vele, amikor jó hangulata volt, nagyon kedvelték, ha rossz, utálták" – mondta.
A férfi azt mondta, elgondolkodott, tegyen-e rendőrségi feljelentést is, de nem érez bosszúvágyat, csak az a fontos számára, hogy az illető többet ne kerüljön fiatalok, diákok közelébe. "Segítségre szoruló emberről van szó" – mondta az egykori diák. Úgy tudja, a dominóeffektus a Sipos Pál-ügy kapcsán érte el Pannonhalmát is (tavaly nyáron derült ki, hogy az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolájának egyik tanára, Sipos Pál korábban szexuálisan zaklatott több rábízott tanulót hosszú éveken keresztül).
Nem tetszett neki az igazság
Petényi Márk így írt személyes emlékeiről az egyik közösségi oldalon, s hozzájárult, hogy nevével együtt ezt a Kisalföldben is közöljék - ugyanakkor leszögezte, hogy őt semmilyen inzultus nem érte az "atya" részéről.
"Emlékszem, hogy negyedikben odamentem az atyához és megkérdeztem, hogy mondtam-e vagy tettem-e valamit, amivel megbántottam, mert mindig furán viselkedett velem. (Egyébként nem tanított, de a kiállítások vagy egyéb általa szervezett események lelkes látogatója voltam.) A szobájába hívott, hogy megbeszéljük a dolgot és egy kétéves történetet hozott fel, amikor én egy közös hálóban melegnek neveztem őt. Csak nagyon halványan emlékeztem a dologra, de ez visszajutott a fülébe. Nem gondoltam akkor igazán komolyan, amolyan gyerekes ökörködés volt. Az azonban nagyon megmaradt, hogy vajon mennyire lehet sérült az az ember, aki egy 16 éves gyerek idétlen poénkodását évekig magában hordozza."