A Jobbik évek óta követeli, hogy nyilvánítsák zárttá, majd pedig költöztessék el a debreceni menekülttábort a városban élők nyugalma érdekében – hangsúlyozták mai sajtótájékoztatójukon a Jobbik képviselői, Kulcsár Gergely honatya, valamint Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik debreceni önkormányzati frakciójának vezetője.
Kőszeghy Ábel ismertette: "politikusként egyedül én voltam jelen azon a hétfő délutáni randalírozáson, amely során 150-200 menekült őrjöngött a debreceni menekülttábor közelében. Köveket, faágakat és minden kéznél lévő tárgyat dobáltak, magam is féltettem mind az autómat, mind a saját testi épségemet". Hozzátette: ez a brutálissá fajult rendbontás világossá tette viszont, hogy most már tényleg nincs mire várni, azonnal zárttá kell nyilvánítani a menekülttábort.
A képviselő elmondta még: mostanra ugyan minden párt egyetért abban, hogy zárttá kell nyilvánítani a befogadó állomást, mégis hiteltelen a Fidesz politikusainak szájából ez a követelés, hiszen a kormány az uniós jogszabályokra hivatkozva mégsem tett komolyabb lépéseket az ügyben.
Kulcsár Gergely emlékeztetett: "magam is számtalan alkalommal szólaltam föl a parlamentben az illegális bevándorlókkal és a debreceni menekülttáborral kapcsolatban, ám valamennyi alkalommal - konkrétumok és valós megoldások helyett - kitérő választ kaptam Kontrát Károly államtitkár úrtól".
A Jobbik politikusa pártja álláspontját is vázolta: vissza kell állítani a határőrséget, hiszen a déli határzár önmagában még nem oldja meg a menekültáradat visszaszorítását, a kerítés nem elegendő ahhoz, hogy megfékezzük a tömeges bevándorlást. Hozzáfűzte: természetesen továbbra sem azon kevesekkel van probléma, akik valóban politikai okokból érkeznek hazánkba, de, mint tudjuk, a menekültek alig egy százalékát teszik ki azok, akik ténylegesen megérdemlik, és meg is kapják a menekültstátuszt.
Kulcsár Gergely aláhúzta még: a Jobbik ismételten föl szeretné hívni a kormány figyelmét arra, hogy azonnal tegye meg a szükséges lépéseket. "Követeljük, hogy rögtön, halogatás nélkül tegyék zárttá a tábort, majd zárják be véglegesen, továbbá azt is el szeretnénk érni, hogy Magyarországon lakott területen belül egyáltalán ne legyen menekülttábor."
Végül így zárta: "vasárnap 19 órai kezdettel figyelemfelhívó demonstrációt fogunk tartani a befogadó állomás előtt a helyi lakosokkal, mintegy nyomásgyakorlás gyanánt, ahol mások mellett országos politikusunk, Z. Kárpát Dániel is beszédet fog mondani.
Frissítés: László Attila, a MÖM országos vezetőjének közleménye:
A bevándorlás kérdése még mindig csak beszédtémának számít a közéletben, de gyakorlati lépések, intézkedések a mai napig nem történtek az ügyben. Mindeközben az illegális bevándorlók folyamatos beáramlásának következménye, hogy az idegenek egyre gyakoribb hívatlan és nemkívánatos vendégei a vonulási útvonalukba eső falvainknak, nagyvárosainknak.
A Magyar Önvédelmi Mozgalom, hasonlóképpen, mint a magyar társadalom többsége, most már tényleges és azonnali intézkedést vár a kormánytól!
Már egy héttel ezelőtt is közöltük aggodalmunkat, azóta pedig a helyzet sokkal súlyosabbá vált. Debrecenben a Sámsoni út (menekülttábor környéke) egyfajta háborús övezetté, csatatérré változott át a bevándorlók tombolásának, pusztításának következtében. A környéken élő állampolgárok pedig félnek, és nem tudják megnyugtató biztonságérzettel elhagyni otthonaikat.
A kormány eközben még mindig nem tudja kezelni a kialakult helyzetet, de még a probléma megoldását előirányozó, határozott lépéseket tartalmazó tervezettel sem találkoztunk. A "drótfalprojekt" beindítása is húzódik, amely valóban az egyik érdemi válasza lehetne a probléma megoldásának. A határőrség felállításáról pedig szó nem esik, pedig az egy azonnal célratörő lépés lehetne.
A Magyar Önvédelmi Mozgalom továbbra is támogatja, és aktív részese lesz minden olyan kezdeményezésnek, amely érdemi lépések meghozatalára sarkalja a kérdésben továbbra is tétovának tűnő kormányt.
Ezért a arra buzdítjuk a többségi társadalmat alkotó, törvénytisztelő és a szeretteikkel biztonságban élni kívánó magyar állampolgárokat, hogy csatlakozzanak a fenti kezdeményezéshez.
Legyünk ott minél többen július 5-én, vasárnap 19 órakor a debreceni menekülttábor előtt! A Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai ott lesznek!