A demonstrálók ott gyűltek össze, ahol a hétfői zavargások történtek, s az illegális bevándorlás ellen emeltek szót.
Mint arról portálunk is beszámolt, lázadás volt hétfőn a debreceni "menekült"táborban. Két migráns konfliktusába több százan csatlakoztak, a tábor területén kívül kukákat gyújtottak fel, autósokat dobáltak meg kövekkel. A nézeteltérés oka az volt, hogy az egyik menedékkérő elvette a másik – egyes információk szerint a lapok között 200 eurót tartalmazó – Koránját, majd az egyik épületbe berohanva megtaposta azt. A konfliktus elmérgesedett, az állomáson tartózkodó menedékkérelmet benyújtók közül több százan bekapcsolódtak az összetűzésbe.
A rendőrség végül 330 fős rendőri egység bevetésével állította helyre a rendet. De a tábor az eset után csak alig fél napig volt lezárva. A Sámsoni úton egészen a Kassai útig térfigyelő kamerákat szerelnek fel, és ezeket bekötik a megyei rendőr-főkapitányság rendszerébe. A debreceni rendőrkapitány egyébként fokozott ellenőrzést rendelt el július 1-jén 12 órától július 15-én 24 óráig a város egész területére.
A "menekült"tábor elé a Jobbik vasárnap estére demonstrációt tervezett annak érdekében, hogy bezárassák a menekülttábort. Az eseményen beszédet mondtak Z. Kárpát Dániel és Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselői.
Zoom
A holokamu a demokraták alfája és ómegája
Az Együtt politikusai és aktivistái üres cipőket helyeztek el vasárnap délután a debreceni befogadóállomás bejáratánál, ezzel üzenve a Jobbiknak, amely este a tábor bezárását követelő tüntetést tart a helyszínen. "A Jobbik a zsidók és a cigányok után új ellenséget talált a menekültekben" - mondta Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón. Az Együtt politikusa hozzátette: az üres cipőkkel a párhuzamot akarják jelezni az egykori zsidó menekülők és a szír menekültek között, egyben utalnak a tüntetés szervezője, Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő "egyetlen politikai teljesítményére", amikor beleköpött a Duna-parti cipőkbe. Szabó Szabolcs felszólította a Jobbikot, fejezze be a hangulatkeltést, Kulcsár Gergelyt pedig arra, hogy mondjon le országgyűlési képviselői mandátumáról.
Több százan jelentek meg a demonstrálók hét óra körül, ám a menekültüggyel kapcsolatban a tüntetők nem a befogadóállomás előtt, hanem a Sámsoni út másik végén gyűltek össze, ott, ahol a zavargások történtek hétfőn.
Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője elmondta, a párt célja nem a gyűlöletkeltés, nem az uszítás, ők csupán rendet szeretnének és békét. Azt is mondta, hogy nem a menekültek ellen vannak, mert állításuk szerint a táborban lakóknak mintegy 1 százaléka menekült, a többi bent lakó illegális bevándorló, aki nem rendelkezik hivatalos papírokkal. A hétfői zavargás okozóit közönséges bűnözőknek nevezte, akiket azonnal ki kellett volna utasítani az országból.
A demonstráción elhangzott, a jelenlegi menekültüggyel kapcsolatban a Jobbik azt javasolja, hogy azonnal állítsanak fel határőrséget, mert hiába van kerítés a határ mentén, ha nincs aki őrizze azt. A párt szerint a magyar katonákat nem az Iszlám Állam ellen kellene vezényelni, hanem inkább a határvédelemben használják őket. A helyszínen elhangzott, a párt javaslatai között szerepel az is, hogy az embercsempészek sokkal súlyosabb büntetést kapjanak, azokat pedig, akik papír nélkül érkeznek az országba, azonnal fordítsák vissza oda, ahonnan jöttek.
Zoom
A Jobbik szeretné, ha visszaállítanák az idegenrendészeti őrizetet, el akarják érni, hogy a debreceni befogadó állomáshoz hasonlókat azonnal tegyék zárttá, ehhez szerintük elég egyetlen miniszteri határozat. A párt képviselői azt várják, hogy kezdődjenek meg az előkészületek azzal kapcsolatban, hogy a táborokat rövid időn belül lakott területen kívülre telepítsék.
A demonstráció ideje alatt egyébként nem lehetett sétáló menekültet látni a környéken, vélhetően a tüntetés idejére mindenkinek előírták, hogy a táborban maradjon. A rendőrség egyébként a hétfői zavargás óta nagy erőkkel vigyáz a rendre a tábor közelében. A hatóság ezzel együtt a rendezvény előtt felkért mindenkit arra, hogy ne dőljenek be a provokációknak, békésen, méltóságteljesen demonstráljanak.
(Dehir nyomán)
Frissítés: "Ha a Jobbik kormányra kerül, három hónap alatt megoldja a menekültügyet"
A Jobbik politikusai szerint azonnal zárttá kell tenni a debreceni menekülttábort és az ország többi, bevándorlókat befogadó állomását. MTI-összeállítás.
Apáti István, a Jobbik alelnöke vasárnap a debreceni tábor bejárata közelében tartott demonstráción mintegy 300 ember előtt az önvédelemre való felkészülésre szólította fel támogatóikat. A Jobbik országgyűlési képviselője erőteljesebb rendőri fellépést sürgetett az illegális bevándorlókkal szemben, s arról beszélt, hogy nekünk, magyaroknak nem először kell megvédenünk Európa határait. "Most is Nyugat-Európát védjük, annak az Európai Uniónak a külső határát, amelyik még csak vitát sem enged kezdeményezni például a halálbüntetésről" - mondta. Utalt arra, hogy a miniszterelnök a menekülttáborok bezárást ígérte, e helyett újabb táborok nyílnak, például a hajdú-bihari Berettyóújfaluban.
Zoom
Z. Kárpát Dániel alelnök és Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő a határőrség azonnali visszaállítását, valamint a táborok lakott területen kívülre költöztetését követelte. "Magyarország a magyaroké" - mondta Z. Kárpát Dániel nagy ovációt kiváltva a hallgatóságból, akik között többen az Új Magyar Gárda, illetve a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) egyenruháját viselték. Utóbbiak zászlókkal, alakzatba felsorakozva vettek részt a demonstráción, és vezényszóra hagyták el a területet a tüntetés után - tapasztalta az MTI tudósítója.
Ha kell, fizikailag is megvédjük a magyar határt
A jobbikos országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az elmúlt évben több menekült érkezett Magyarországra, mint ahányan itt születtek. Magyarország minden valódi menekültnek megadta eddig is a segítséget, de "nem kötelessége minden szinten tolerálni a rátelepedőket, nem akarunk integrálni senkit, ez a magyarok országa" - hangoztatta. Z. Kárpát Dániel kilátásba helyezte: ha a Jobbik kormányra kerül, három hónap alatt "megoldja a menekültügyet", s "ha kell, fizikailag is megvédjük a magyar határt".
Kulcsár Gergely, a Jobbik hajdú-bihari elnöke hozzátette: a táborok zárttá tétele mellett, amíg ismét megalakul a határőrség, olyan törvényi feltételeket kell teremteni, hogy "a magyar katonákat is be lehessen vetni a határokon". A politikus sürgette az idegenrendészeti őrizet visszaállítását és az embercsempészek nagyobb büntetését.
A Debrecen lakossága melletti szolidaritás címén meghirdetett demonstráción nemzeti színű, jobbikos zászlókat és az önvédelmi mozgalom zászlóit lehetett látni.
A rendezvény után mintegy százan a tábor bejáratához akartak vonulni, de a rendőrök ezt sorfallal megakadályozták. A Himnusz eléneklése után a tüntetők elvonultak - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen.
Kapcsolódó: