Naponta mintegy háromszáz határsértőt látnak el a HM Egészségügyi Központ speciális mentői Szeged környékén: a zöldhatáron, a röszkei idegenrendészeti előállító-helyiségben, illetve a határrendészeti kirendeltségen – közölte Ursinyi Krisztián, az intézmény csoportvezetője szombaton az MTI-vel.
A szakember elmondta, elsősorban kisebb feladatok adódnak. A magyar-szerb határt illegálisan átlépőknek főként apróbb bőrsérüléseik, horzsolásaik, elfertőződött rovarcsípéseik vanna,k és gyakoriak a különböző végtagsérülések is. A rendkívüli kánikulában főként az idősek és a gyerekek napszúrást kapnak, kiszáradnak, de általánosan elmondható, hogy rendkívül kimerültek a határsértők, amikor magyar területre lépnek.
Akadnak olyanok is, akik kórházi ellátásra szorulnak, voltak páciensek többhetes ellátatlan sebekkel, némelyiküknél a kezdődő szeptikus folyamatok miatt már láz is jelentkezett. Akadt olyan cukorbeteg, akit a lábán kialakult sebek miatt kellett kórházba vinni – közölte Ursinyi Krisztián.
A legsúlyosabb állapotban pedig egy másfél éves kisgyerek került, már elvesztette az eszméletét, amikor a mentők kezelésbe vették. Mint kiderült, napokig nem evett és nem ivott, de szerencsére azóta már jól van – tudatta a csoportvezető.
A szakember elmondta: egy hónapja dolgoznak Szeged környékén. Eddig a hétvégéken teljesített szolgálatot a Tisza-parti városban, a rendkívüli időjárás és az egyre több határsértő miatt azonban a következő hetekben folyamatosan a csongrádi megyeszékhelyen lesznek. A felszerelést és a személyzetet a HM Egészségügyi Központ, a gépkocsit az AMS mentőszolgálat, az egészségügyi szakemberek ellátását és szállását pedig a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság biztosítja.
(MTI)