A tusnádi nyári tábor kezdete idén egybeesett azzal a budapesti bejelentéssel, miszerint egy volt kommunista hírszerző tiszt lesz a magyar miniszterelnök új külpolitikai főtanácsadója.
Zoom
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter munkaebéden vesz részt magyarországi német nagyberuházókkal a berlini magyar nagykövetségen 2013. április 11-én. Középen Czukor József nagykövet.
Czukor József még a hidegháború tetőpontján, Leonyid Brezsnyev szovjet pártfőtitkár halálának évében, 1982-ben került a Belügyminisztérium állományába és kapott hírszerzői kiképzést. Abban az évben állt a szovjet birodalom elnyomó gépezetének szolgálatába, amelyben a csehszlovák rendőrség letartóztatta Duray Miklós felvidéki írót, és Lengyelország betiltotta a Szolidaritás mozgalmat.
Czukor az utóbbi években berlini nagykövetként szolgált. A Fidesz-kormányzat négy éve nevezte ki a német fővárosba, holott a diplomáciában kicsit is járatos ember számára nyilvánvaló, hogy egy ilyen múltú tiszt kinevezése rosszallást vált ki szerte a civilizált világban.
Zoom
Már a Balkán is tisztába tette elnyomó múltját
Bulgáriában a volt titkosszolgálatok aktáit átvilágító bizottság 2010 végén derített fényt a diplomaták múltjára: 38 nagykövetről és főkonzulról bizonyosodott be, hogy a hidegháború idején a hírszerzés és az elhárítás területén dolgozott. Az indítványban szerepelt az is, hogy ezentúl azokat, akik diplomáciai vonalon szeretnének elhelyezkedni, az átvilágító bizottság vizsgálatának vetik alá. A bolgár külügyminisztérium ügynökmúlttal rendelkező dolgozói ugyan nem vesztették el munkahelyüket, de áthelyezéssel szembesülhettek.
2007-ben a Jaroslaw Kaczynski által vezetett lengyel kormány számos nagykövetet visszahívott a kommunista titkosszolgálatokkal való együttműködés miatt. Többek között visszahívták állomáshelyéről Marek Jedrys bécsi lengyel nagykövetet is, akit azzal gyanúsítottak, hogy együttműködött a kommunista korszakból örökölt, de a Kaczynski-kormány által feloszlatott lengyel katonai titkosszolgálattal.
És eközben nálunk?
A lapunk által korábban már ismertetett esetek mellé egy újabb ínyencség: miközben az EU Ügyek Államtitkárságának minden egyes munkatársát szélnek eresztették a KKM-ből a tavalyi választások után, idén januárban miniszteri biztosnak nevezték ki Suha Györgyöt, Horn Gyula egykori sajtótitkárát. Suha a saját önéletrajza szerint a kétes hírű, hamis diplomákat osztogató orosz International University of Fundamental Studies nevű intézményben szerzett habilitációt.
Amikor pedig azt halljuk a miniszterelnöktől Tusnádon, hogy „a jövőt az értheti meg jól, aki tisztában van a saját múltjával”, akkor értetlenkedve megrázzuk a fejünket. Hiszen pont a jelenlegi miniszterelnök akadályozza meg a közelmúlt elnyomó rendszerének és a Láthatatlan Légió jelenkorba nyúló hatalmának megismerését a kommunista titkosszolgálati archívumok zárva tartásával.
(Privátbankár nyomán)
Korábban írtuk: