Augusztustól a város egykori neves pedagógusa, a bestiális kegyetlenséggel meggyilkolt Szögi Lajos nevét viseli Tiszavasváriban a Zalka Máté utca.
Zoom
Szögi Lajos tanár. Élt 44 évet. Ha hazánk cigánymentes lenne, ma 53 éves lenne, és gyermekeinket tanítaná, az övéit pedig boldogságban, szeretetben nevelné.
– A képviselő-testület nemrég döntött az átnevezésről, az önkormányzat természetesen a hozzátartozókat is értesítette – közölte a Szögi családot képviselő jogász, dr. Helmeczy László.
Zoom
– Sajnos azt kell mondanom, hogy amíg a város a szívén viseli a Szögi család támogatását, addig az állam hozzáállása korántsem ilyen pozitív. Hiába ítélt meg a bíróság jogerősen 46 millió forintos kártérítést, a család ebből eddig egy fillért sem látott. Nyilvánvaló, hogy az elkövetők nem fogják tudni megfizetni a kártérítést, ezért úgy vélem: az állam besegíthetne, ugyanolyan alapon, ahogyan a "romagyilkosságok" érintettjeit és a Quaestor-károsultakat is megsegíti – tette hozzá az ügyvéd. (Az már más kérdés, hogy Szögi Lajos és a többi áldozat esetében miért nem emlegetnek magyargyilkosságokat, főleg hogy több száz- vagy ezerszeresét teszik ki a "romagyilkosságok" áldozatainak, és kivétel nélkül a magyarságuk miatt kellett meghalniuk...)
Sosem lehet kiheverni
Idősebb Szögi Lajos kilenc éve minden reggel a temetőben kezdi a napot.
– Az első utam a fiam sírjához vezet, csak utána jöhetnek a napi teendők. Így lesz ez már életem végéig, én és a családom sosem fogjuk kiheverni a minket ért traumát. Nagyon hálás vagyok a városnak, hogy tisztességgel ápolják a fiam emlékét. A három unokám élete szerencsére jó irányba halad. A legnagyobb lány már férjhez ment, Budapesten él. A középső húga ötödéves az orvosi egyetemen. A legkisebb lány most érettségizett, remélem, hogy megélem, amikor őt is felveszik az egyetemre. Ez volt az édesapja álma is – mondta idősebb Szögi Lajos.
Az idős úr a fiáról elnevezett utca végében született, így most már duplán kötődik ehhez a környékhez.
Zoom
Ez az utca viseli majd a cigány "kultúra" talán legismertebb áldozatának nevét Tiszavasváriban
Végig kellett nézniük a cigányállatok vérengzését, édesapjuk agyonverését
Szögi Lajos 2006. október 15-én két kisebbik lányával hajtott át autóval Olaszliszkán, amikor elsodort egy 12 éves cigánygyereket. A lány egyáltalán nem sérült meg, ám a dühöngő cigányhorda rárontott a vétlen tanárra, és lányai szeme láttára agyonverte.
Zoom
Csak a fejét több mint 50 sérülés érte. A tömegből csak nyolc gyilkost ítéltek el, és mindössze hárman kaptak életfogytiglant a vadállatokat is megszégyenítő magyargyilkosság miatt.
(Bors nyomán)
Korábban írtuk: