Visszaszivárgott az illegális bevándorlók egy része a Keleti pályaudvarhoz, miután a rendőrök ellenőrzést tartottak, és többeket el is küldtek a Nyugati pályaudvarhoz - derül ki az Origó összeállításából.
Sokan ugyanis a rendőrök láttán "elmenekültek", majd visszatértek. Ha (még) nincsenek is annyian, mint korábban, ismét sok határsértőt látni az aluljárókban.
"Ez csak rutinellenőrzés, pár embert kísértek be csak, akiknek lejártak a papírjaik, de őket is elengedik az igazolványok meghosszabbítása után" – mondta a "menekülteket" segítő egyesület szóvivője. Szavait megerősítette a BRFK szóvivője, aki szerint valóban csak rutinvizsgálat zajlott.
Zoom
Zoom
A rendőrök a metróbejáratokhoz kísérték azokat a bevándorlókat, akiknek papírjaik szerint más pályaudvarról kellene megközelíteniük a nekik kijelölt menekülttábort. Voltak olyanok, akiket viszont a 73-as trolihoz tereltek. Ez a járat szintén a Nyugati pályaudvarhoz viszi az utasait. Elvben innen indulnak azok a vonatok, amelyekkel Debrecenbe lehet eljutni. A rendőrök munkáját tolmácsok is segítették, ők magyarázták el, hogy a trolikkal hová is lehet eljutni.
Zoom
Zoom
Közben az FKF emberei elkezdték kitakarítani a Keleti pályaudvar aluljáróját. Szemmel láthatóan a főváros megelégelte, hogy a "migránsoktól" alig lehetett közlekedni ezen a pályaudvaron.
Zoom
Bár az evakuálásról szóló hír kacsának bizonyult, elvileg valósággá is válhat: mivel a kormány szerint Szerbia a biztonságos harmadik ország kategóriába tartozik, egy jogszabályi szigorítás eredményeként a hatóságok augusztus elsejétől azonnal visszatoloncolhatják a "szerb földről" Magyarországra érkező illegális bevándorlókat.
Hogy megteszik-e, hamarosan kiderül...
Zoom
Végezetül a HVG megható videója: miközben ezek a rohadt magyarok gondtalanul táncikálnak, a szegény menekülteket bántják a csúnya rendőrök...
(Origó nyomán)
Frissítés: A Keleti környékén élők és dolgozók nem érzik magukat biztonságban
Határozottabb lépéseket tenne a Jobbik a betolakodók ellen
Korábban írtuk: Mintegy 50 készenléti rendőr tessékelte ki a Keleti pályaudvar melletti aluljáróból az addig ott tartózkodó 300-400 migránst – számolt be róla a Hír TV helyszíni tudósítója.
Zoom
Előtte
A rendőröket látva sokan személyes holmijukat is hátrahagyva szaladtak el (vajon miért félnek ennyire a hatóságoktól?), a többieket önkénteseket segítették a terület elhagyásában.
Zoom
Utána
A rendőrök és a közterület-fenntartó munkatársai jelenleg takarítják a területet. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy az intézkedés miért történt – olvasható a Hír TV oldalán.
Az Index szerint körülbelül harminc egészségügyi maszkot viselő rendőr igazoltatja a "menekülteket".
A metróaluljáróban igazoltatnak, az ott tartózkodó önkéntesek szerint a határsértők többsége a rendőrök megjelenésekor elhagyta az aluljárót, akik maradtak, azokat igazoltatják.
A civil segítők azt mondták, hogy a rendőrség a tolmácsokkal és az önkéntesekkel együttműködve "nagyon humánusan végzi az akciót". Azt viszont nem lehet tudni, hogy hova kell menniük a "menekülteknek", mivel a rendőrök a kijelölt átmeneti szállásokra irányítják őket, de az utazásban nem segítenek, egy részüknek a Nyugati pályaudvarról indulna a vonata, másoknak a Keletiből. A helyzetet nehezíti, hogy a legtöbb migránsnak már nem érvényes az egynapos, ingyenes utazásra jogosító igazolása, így fizetniük kellene a jegyért.
A Pécsről érkező vonatokat a rendőrség fogadja, és az önkéntesekkel együtt ők írányítják a bevándorlókat tovább a Nyugatiba, esetleg más befogadóállomásokra.
(HírTV - Mandiner - Index, képek: Index)
Korábban írtuk: Nagy számú rendőr mozgósításával művelet kezdődött a Keleti pályaudvaron a menedékkérők között. A Migration Aid aktivistái szerint mégsem razziáról van szó, mint ahogy korábban elterjedt.
A Keleti pályaudvar aluljárójának egyik alagútszerű folyosóján egy ideje számos illegális bevándorló tartózkodott, őket kezdték el felállítani, kiterelni a nagy számban megjelent rendőrök.
Az Index információi szerint a készenlétisek intézkedtek, az is elképzelhető volt, hogy a fertőzésveszély okán zajlik az intézkedés. Ugyanakkor a Migration Aid aktivistái szerint a szokásos ellenőrzésre kerül sor: a rendőrök csupán a menedékkérők papírjait ellenőrzik.
(HVG nyomán)