Új KRESZ-táblákat telepítenek az M7 autópályára, ugyanis az autósok többsége figyelmen kívül hagyja a jobbra tartás kötelezettségét. A Magyar Közút Zrt. tapasztalatai szerint, ahol azonos irányban legalább három forgalmi sávot használhatnak a közlekedők, ott inkább a középső és belső sávot választják, nem sorolnak ki a külsőbe.
A jobbra tartás kötelezettségének rendszeres elmulasztása miatt új figyelmeztető táblákat kezdtek kihelyezni a héten az M7 autópálya főváros felé vezető oldalán Székesfehérvár és Budapest között.
Pausz Ferenc, a GRSP Magyarország Egyesület ügyvezető igazgatója, közlekedési szakértő úgy véli, egyik oka annak, hogy rengeteg autós hagyja figyelmen kívül a jobbra tartási kötelezettséget az, hogy lakott területen belül, illetve azon kívül kicsit különbözik a szabályozás.
A KRESZ szerint a párhuzamos közlekedésre alkalmas utakon lehetőség szerint a jobb szélsőben kell közlekedni, a belső (vagy három sávos út esetén a belső két) sávot előzésre vagy balra kanyarodásra lehet használni. Lakott területen belüli három sávos úton a középsőben bizonyos járművek folyamatosan is haladhatnak, magyarázta Pausz Ferenc az M1-en. Hozzátette: mivel lakott területen belüli párhuzamos közlekedésnél a szabályozás engedékenyebb, az autósok ezt az autópályákon is „érvényesítik”. Pedig nem csak szabálytalan, de balesetveszélyes is, ha csupán a belső sávot, sávokat használják. Balról előzéskor rendszerint a követési távolságon belül próbálják leszorítani az előttük haladót, de a türelmetlenebbek a jobbról előzést is megkockáztatják.
A kisebbségi komplexus immunitást okozhat
Arra a kérdésre, hogy vajon csökkentik-e majd a dugót a Magyar Közút által kihelyezett új táblák, a közlekedési szakértő azt mondta: figyelemfelhívásnak mindenképpen megfelelőek lesznek, vannak ugyanis olyanok, akik ismerethiányból adódóan nem tartják be a szabályozást. Azokra a járművezetőkre azonban nem valószínű, hogy hatással lesz, akik azért nem hajlandók a szélső sávban közlekedni, mert amiatt kisebbségi érzésük van, vagy pusztán kényelemből maradnak a belső sávban.
A jobbra tartás elmulasztását eddig nem igen bírságolta a rendőrség, az új szupertraffipaxokkal azonban már ezt a szabályszegést is kiszúrhatják, s a szakértő szerint a büntetés néhány tízezer forint lehet.
(Híradó)