Már a legnehezebb szívtranszplantációs műtétet is elvégezték Magyarországon. Egy 11 éves, összetett szívfejlődési rendellenességben szenvedő kisfiún segítettek, komplex érhelyreállító műtéttel kombinált szívátültetéssel. A gyermeket már hazaengedték a kórházból, jó minőségű életet élhet a jövőben.
A veleszületett szívbetegségek aránya a világon mindenhol, így Magyarországon is magas. Százezer újszülöttből csaknem nyolcszáz valamilyen fejlődési rendellenességgel születik, közülük majdnem minden másodiknál van szükség orvosi beavatkozásra.
Az M1 Minden tudományos magazinjában bemutatott Nóra is így született, két szívkamrája között egy több milliméteres lyuk keletkezett. Az első ultrahang még 5 milliméteres lyukakat mutatott, a vége felé 9 millimétert, és csak a műtétkor derült ki, hogy 12 milliméter – meséli az anyuka. Hála Istennek sikerült ezt a lyukat egy műtéttel bezárni így a kicsi teljes életet élhet, valószínűleg nem is lesz szükség másik műtétre – teszi hozzá.
A gyógyulási esély rendkívül jó, a szívtranszplantáción átesett gyermekek teljes életet élhetnek, iskolába járhatnak, közösségben élhetnek, természetesen folyamatos gyógyszerszedés és rendszeres megfigyelés mellett – mondja már dr. Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgató-főorvosa.
A kombinált szívtranszplantációs műtét egy sokkal komplexebb eljárás, csaknem tíz évig fejlesztették a módszert, hogy most sikerrel elvégezhessék a beavatkozást, amelynek során először az ereket állítják helyre az orvosok – magyarázza dr. Prodán Zsolt, a Gyermekszív Központ, Csecsemő- és Gyermek-szívsebészeti Osztály megbízott osztályvezető főorvosa.
A transzplantált 11 éves kisfiú bal szívkamrája csökevényesen fejlődött ki, jobb szívkamrája pedig nehezen működött, emiatt szívelégtelenség alakult ki nála. Baloldali tüdővelője is alulfejlett volt, ezért felmerült a szív-tüdő transzplantáció lehetősége is, ám gyerekeknél erre nagyon korlátozottak a lehetőségek, ilyen típusú műtéteket Európában is csak kevés centrumban végeznek.
A mostani műtét a 2006-ban indított gyermek-szívtranszplantációs program végállomásának tekinthető, hiszen az egyszerű esetektől eljutottak a legbonyolultabbig.
(Híradó)