Eddig tilos volt, de az uniós joghoz alkalmazkodva ezután szabad lesz az elítélteknek mobilt használni a rácsok mögött.
Mobiltelefon a börtönben? Eddig szigorúan tilos volt a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben a készülék használata, nem csak a rabok, a látogatásra érkezők sem tarthattak maguknál telefont, beengedésnél mindenkinek le kellett adnia megőrzésre a mobilokat. Most azonban változik a helyzet, a Bors információi szerint – igazodva az európai uniós gyakorlathoz – a hazai börtönökben is saját mobilt kapnak a fogvatartottak.
Zoom
Ilyen a jelenlegi telefon a börtönökben
A készülékeket heteken belül kiosztják, az intézkedés mindenkire vonatkozik függetlenül attól, hogy ki milyen bűncselekményért tölti büntetését. Magyarán: az egyszerű tolvajtól az életfogytiglanra ítélt gyilkosig mindenki saját telefonhoz jut.
Különleges telefonok
A lap úgy tudja, hogy speciális egyenkészüléket kapnak az elítéltek. Nem okostelefonról, hanem - egyelőre legalábbis - egy alapfunkciós típusról van szó, amely törésálló és szétszerelhetetlen. Így elvileg a raboknak nincs lehetőségük manipulálni a telefon képességeit. Az új mobilokkal is szigorú szabályokhoz kötik a kapcsolattartást. A fogvatartottaknak re­gisztrált kapcsolattartóik vannak, akik elsősorban a rokoni körből kerülnek ki. A mobilról kizárólag a kijelölt kapcsolattartó száma hívható, ami azt jelenti, hogy a készülék a megadott öt-hat szám hívására lesz alkalmas.
Nem tudni, mennyibe kerül
A készülék csak kimenő hívásokra kalibrált, fogadni nem tud. Akárcsak az eddigi, vonalas telefonon bonyolított beszélgetések esetében, a bv-intézet hallgatja a fogvatartottak beszélgetéseit. Arról nincsenek információk, hogy az intézkedés bevezetése mekkora költséggel jár a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága számára, de tekintve, hogy tizennyolcezer fogvatartott tölti jogerős büntetését, az összeg több tízmillió forintra rúghat.
(Borsonline nyomán)
Frissítés: Jobbik: A 42 milliárdos beruházás elítéltenként 200 ezer forintos telefonra futja
Miközben a fideszes oligarchakormány továbbsarcolja a magyar családokat, a pénzükből ingyen mobiltelefont ajándékoz az elítélteknek - írja közleményében Egyed Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője. Alább a folytatás.
Az önmagában is vérlázító hírt még sikerült azzal fokozni, hogy a jelentősnek mondható beszerzésre a legnagyobb titokban, közel 42 milliárd forint értékben állapodtak meg a legnagyobb magyarországi hírközlési multinacionális vállalattal ("Magyar" Telekom - a szerk.), amelynek tulajdonában álló hírportáltól (Origó - a szerk.) korábban sajtóhírek szerint kormányzati nyomásra távolították el a szerkesztőség több tagját. Nem kizárt, hogy csúcskategóriás okostelefonokat is fog az állam vásárolni, mivel ebből az elképesztő összegből elítéltenként több mint 200 ezer forint jut a készülékek beszerzésére.
42 milliárd forintból a férfiak 40 éves nyugdíjba vonulásának egyharmadát finanszírozhatná az állam, vagy közel harmadával növelhetné a felsőoktatási férőhelyek számát, de könnyedén bevezethetné az ingyenes alapfokú internet-hozzáférést is. A Jobbik a kormány wellneszbörtönei helyett önfenntartó börtönöket hozna létre szerte az országban. Az önfenntartó börtönökben a rabok maguk termelnek még napi ellátási költségeiket, valamint a bűncselekményeik sértettjeinek kártérítését. Az önfenntartó börtönök mellett pedig költségcsökkentési megfontolásokból bel- és külföldi bérrabtartási megállapodásokat kötnénk, amelyekkel nagyságrendileg 15-20 milliárd forintnyi költségvetési forrást takaríthatnánk meg.
A Jobbik kormányra kerülve eltörli a Fidesz megmagyarázhatatlan luxusberuházását, felszámolja a Fidesz-korrupciót és gondoskodni fog arról, hogy Kiss Szilárd és jövőbeni Fidesz-bűnöző cellatársai csak a börtönbeszélőn keresztül adhassanak interjút a bűnügyi magazinoknak!
2 frissítés: Megerősítve: 20 ezer telefon 42 milliárdért
Már a Büntetés-végrehajtási Szervezet honlapján böngészhető közérdekű adatok között szerepel a raboknak szánt mobiltelefonok beszerzése - írja a HVG. A BVOP adatai szerint húszezer készüléket vásárlásáról állapodtak meg a Telekom vállalati szolgáltatásokat nyújtó üzletágával.
A telefonbeszerzés az ötmillió forintnál nagyobb értékű szerződések táblázatában szerepel. Ebben a szerződés tárgyaként rovatban az olvasható, hogy „20 000 db telefonkészülék beszerzése fogvatartottak részére, nem nyilvános mobil hírközlési szolgáltatás biztosítása, ügyfélszolgálati rendszer üzemeltetése”.
A szerződő fél a Magyar Telekom Nyrt. T-Systems, a szerződéskötés időpontja 2015. április 8-a, a határozott idejű szerződés kezdete 2015. április 16-a volt. Jelezték azt is, hogy „az egyedi felhasználói szerződés határozott időre jön létre, az adott feltöltés felhasználásáig, vagy lejáratáig szól".
A szerződést a dokumentum szerint bruttó értékeként 41 milliárd 910 millió forint szerepel a táblázatban.
3. frissítés: A bv. néhány nullával elírta az összeget
Elírták a büntetés-végrehajtás honlapján a beszerzési árat, nem 42 milliárd forintba, hanem 42 millióba került a 20 ezer mobiltelefon, amit az elítéltek rendelkezésére bocsát az állam. A változás lényegében csak annyi, hogy ezentúl nem a folyosóról, hanem a cellájukból beszélhetnek a rabok, de továbbra is a saját pénzükön és korlátozottan. A VS.hu úgy tudja, eredetileg a Skype-olást is lehetővé tették volna.
A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) még áprilisban hozta meg a döntést, hogy a Magyar Telekom leányvállalatával, a T-Systems Magyarországgal köt szerződést 20 ezer mobiltelefon beszerzésére a rabok számára. Egy 2013-ban megalkotott törvény alapján, amely januárban lépett életbe, az európai uniós gyakorlatra hivatkozva ezt írta elő a börtönöknek.
Az igazi meglepetés tehát nem az volt, hogy mobiltelefont kapnak a fogvatartottak, hanem az, hogy a beruházás 41,9 milliárd forintba kerül. Legalábbis – először – ezt az összeget közölte a BVOP, ugyanis a táblázat fejléce szerint a szám ezer forintban értendő.
A szerződések listájának fejléce...
Zoom
és az összeg:
Zoom
Ha ezt elosztjuk a készülékek darabszámával, akkor 2,1 millió forint jön ki. Bár a sajtóinformációk szerint a telefonoknak törésállóknak és szétszedhetetleneknek kell lenniük, a lap által megkérdezett szakértő elmondta, hogy ezek korántsem okostelefonok, hanem úgynevezett „nagymamakészülékek”. Akkor mi kerül ezekben kétmillió forintba?
A magyarázat hamar kiderült. A BVOP közleménye szerint elírták a közbeszerzési listán az összeget, és valójában 41,9 millió forintot, vagyis darabonként nagyjából kétezer forintot költöttek a mobiltelefonokra.
A beszerzés további részletei nem nyilvánosak, Kabódy Csaba, a Magyar Börtönügyi Társaság elnökségi tagja a VS.hu-nak ugyanakkor hozzátette: az elítélteknek ezentúl is fizetniük kell a beszélgetést, legfeljebb valamivel olcsóbban jönnek ki, mint eddig. Jelenleg ugyanis a folyosókon felszerelt készülékek percenként 170 forintot számláznak a raboknak. A korlátozások viszont megmaradnak, ezekről az állampusztai börtön honlapján így tájékoztatnak:
A telefonálás során a beszélgetések időtartama automatikusan alkalmanként 10 perc, napi 30 perc, heti 180 perc fogvatartottanként. Ez idő alatt több engedélyezett kapcsolattartót, illetve más engedélyezett személyt, vagy szervezetet is hívhat, de a hívások alkalmankénti összesített időtartama a 10 percet nem haladhatja meg. Egy adott napon az alkalmankénti 10 perces hívások között legalább 4 órának el kell telnie ahhoz, hogy a következő 10 perces időtartam igénybevételét a rendszer engedélyezze. Abban az esetben, ha az adott napon a fogvatartott nem telefonált, akkor a le nem beszélt idő nem halmozódik, a következő napon nem lehet többször 10 percet beszélni! A védőügyvéddel való kapcsolatfelvétel gyakorisága nem korlátozható, azonban az alkalmankénti hívások ez esetben sem haladhatják meg a 10 percet.
A telefonálás lehetősége azonban csak azoknak adott, akiknek pénzük is van, és azt előre letétbe helyezték. A társadalmi különbségek így tehát a börtönben sem egyenlítődnek ki.
A változás pedig csak annyi – mondja Kabódy Csaba –, hogy az elítélteknek ezentúl nem kell sorban állniuk a folyosón, hanem a saját cellájukból telefonálhatnak. Az uniós börtönügyi szabályzatnak eddig is megfelelt a magyarországi gyakorlat, hiszen az csak a rendszeres kapcsolattartás lehetőségét írta elő, tehát a szakértő szerint felesleges volt a törvényalkotóknak erre hivatkozniuk. A két évvel ezelőtti törvényjavaslat egyik verziója ugyanakkor még azzal számolt, hogy a Skype-ot is lehetővé tennék a rabok számára, de a végszavazásnál ezt a módosítást elvetették a képviselők.
(VS nyomán)