Jelenleg egy 20-30 éve praktizáló, 1200 beteget ellátó háziorvos havi nettó bére 130-150 ezer forint. Sok helyen a nővérek fizetése is magasabb, mint az orvosoké, hiszen ők alkalmazottként dolgoznak, akiket a vállalkozást működtető háziorvos fizet ki.
Akár 10 millió forintot is kaphat az az orvos, aki öt éve betöltetlen praxisban vállal munkát, azonban a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint pusztán ettől a letelepedésösztönző intézkedéstől nem oldódik meg a helyzet.
Selmeczi Kamill a Magyar Nemzet szerdai számában kifejtette: azért van sok betöltetlen praxis, mert nincs elég orvos Magyarországon, a fiatal, motivált doktorok inkább külföldre mennek, a helyzetet ugyanakkor javítaná, ha emelnék a háziorvosok jövedelmét.
Elmondta: jelenleg egy 20-30 éve praktizáló, 1200 beteget ellátó háziorvos havi nettó bére 130-150 ezer forint. Sok helyen a nővérek fizetése is magasabb, mint az orvosoké, hiszen ők alkalmazottként dolgoznak, akiket a vállalkozást működtető háziorvos fizet ki.
Hozzátette: a magyar háziorvosi praxisok 97-98 százaléka vállalkozásként működik, ezek az elmúlt öt évben 35 százalékos bevételnövekedést értek el, de 100 százalékra volna szükség.
A lap közölte, a kormány idén is 500 millió forintot szán a háziorvosok letelepedésének ösztönzésére. Tavaly a pályázati forrásból 38 háziorvosi szolgálatot sikerült betölteni úgy, hogy a rendelkezésre álló keretből 413 millió forintot fizetett ki az Országos Egészségügyi Pénztár.
(MTI)