Hat pályázat érkezett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak (BÁH) arra a közbeszerzési pályázatára, amelyet háziorvosi, házi gyermekorvosi, nővéri szolgáltatásra és telefonos segítségnyújtásra írtak ki a bicskei, a vámosszabadi és a nagyfai befogadóállomásokra - írja a Napi Gazdaság csütörtöki számában.
A pályázatokat még nem bírálták el, a járványügyi feladatok ellátására kiírt álláspályázatra a BÁH tájékoztatása szerint még lehet jelentkezni.
A bicskei, a debreceni, a vámosszabadi és a nagyfai befogadóállomáson jelenleg mindössze hét orvos és tizennégy nővér dolgozik, igaz, a menedékkérők ellátásában a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatók is részt vesznek, és szükség esetén az ügyeletes orvost vagy a mentőket is kihívják - írta a lap.
Orvos azonban csak munkanapokon és négy órában, gyermekorvos hetente kétszer két órában rendel, az ápolószemélyzet azonban folyamatos szolgálatot teljesít.
Az illegális migránsok áradata miatt a fertőző betegek ellátásának igénye is megugrott az elmúlt hetekben, ezért Csongrád megyében nélkülözhetetlenné vált a jelenleg erre a célra rendelkezésre álló kórházi ágyak számának növelése.
A fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ a Napi Gazdaságnak arra a kérdésére nem válaszolt, hogy mennyivel növelik a fertőző betegek fogadására alkalmas kapacitást, de azt elmondták: az önálló fertőzőosztály működtetése miatt nem kell orvosokat, nővéreket felvenni.
Hangsúlyozták: a bővítés célja nem az, hogy a szentesi kórházban lássák el a fertőző betegségben szenvedő migránsokat, hanem hogy - ha oda mégis fel kell venni illegális határátlépőket - az ne veszélyeztesse a hazai betegek ellátását.
(MTI)