Értelmiségiekkel, közéleti szereplőkkel szervezett találkozót múlt hét végén a Jobbik vezetése – értesült a Magyar Nemzet. Információik szerint a radikális párt meghívását a szigorúan zárt körű találkozóra több mint százan fogadták el. Neveket azonban a párt illetékesei nem árulnak el.
A kultúra, a tudomány és a sport területén ismert értelmiségi szereplőket látott vendégül a Jobbik vezetése múlt szombaton Tapolca mellett. A Magyar Nemzet értesülését Vona Gábor is megerősítette, azt azonban nem árulta el, kik voltak azok, akik eleget tettek a meghívásnak, és részt vettek a rendezvényen. Mindössze annyit mondott, hogy 106 vendég volt jelen, illetve a Jobbik néhány vezetője. A pártelnök a titkolózást azzal indokolta, hogy a sajtó kizárásával hirdették meg az általa csak tapolcai disputának nevezett eseményt, így azt tartja korrektnek, ha az érintettek kilétét a nyilvánosság előtt nem is fedi fel. Elmondása szerint éppen a zárt körű meghívás miatt nem került szóba az sem, hogy a jelenlévő értelmiségiek mit gondolnak a Jobbik támogatásának esetleges nyílt felvállalásáról.
Vona Gábor a szombat délutáni rendezvényről annyit árult el, hogy az elején egy hosszabb előadást tartott, ahol a Jobbikról beszélt, illetve kitért a hazai értelmiség szerepére is. Mint a lapnak is kifejtette, nem szeretnének külön „jobbikos értelmiséget” maguk köré gyűjteni, véleményük szerint ugyanis a közéleti szereplőknek, a véleményformálóknak a pártoktól távolságot kellene tartaniuk. Ez a fajta „szabadság” eredményezheti azt is, hogy a mindenkori kormánnyal, a kabinet döntéseivel szemben kritikus hangot tudjanak megütni. A pártelnök előadása után kötetlen beszélgetés zajlott egészen az esti órákig. Vona Gábor sikeresnek, egyfajta mérföldkőnek értékelte a találkozót, amelyet egyben hagyományteremtőnek is szánnak. A tapasztalatai szerint erre az esély is megvan, hiszen a fogadtatás pozitív volt.
Kiszelly Zoltán politológus nemrég a lapnak kifejtette, a közéletben is ismert arcokra, művészekre, sportolókra volna szüksége a Jobbiknak, hogy a néppártosodás jegyében valóban a társadalom összes rétegét meg tudja szólítani.