A Jobbik Magyarországért Mozgalom aggodalmának ad hangot, és rendkívül károsnak tartja a Magyar Honvédség szerepvállalását a balti országok légterének védelmében. Alább folytatódik a párt közleménye.
A Jobbik számos alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi feszült helyzetben hazánk biztonságára nézve határozottan káros, hogy az Oroszországgal közvetlenül határos balti államok légterének védelmét az európai békét folyamatosan veszélyeztető NATO felkérésére ellássuk. Cinikusnak és dilettánsnak tartjuk Hende Csaba honvédelmi miniszter viselkedését, aki a kontinensünk békéjét kockára tevő Amerikai Egyesült Államok nagykövetének társaságában maga is kijelentette, hogy a balti légtér az egész NATO egyik legbonyolultabb területévé vált, mégis odavezényli a teljes magyar légierőt egy ilyen kritikus időszakban.
Emlékeztetünk arra, hogy a napokban az Egyesült Államok a legújabb haditechnikát képviselő F-22-es vadászbombázókat telepített Lengyelországba, illetve köztudott, hogy a közeli jövőben aktuális Stryker típusú amerikai harckocsik Magyarországra átcsoportosítása. Meggyőződésünk szerint ezek a lépések egyértelműen az ukrajnai feszültség fokozódását idézik elő és Közép-Európát, benne Magyarországot fölösleges veszélyhelyzetbe sodorják, s nem hagynak kétséget afelől, milyen szerepet szán a NATO a balti államokba küldött magyar missziónak.
A Jobbik továbbra is a béke pártján áll, ezért határozottan felszólítja a magyar kormányt és Hende Csaba honvédelmi minisztert, hogy Washington utasításainak szolgai teljesítése helyett Magyarország valós érdekeinek védelmére, a honvédelemre használják a Honvédség erejét, valamint hagyjanak fel a beláthatatlan következményeket kiváltó, agresszív és provokatív, kizárólag amerikai geopolitikai célokat szolgáló politika támogatásával - írja Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.