Egy málagai gyárban készítették a drótkerítést, amelyet a magyar-szerb határon építettek ki - közölte szerdai cikkében az El Mundo konzervatív spanyol napilap.
José María Gómez, a Mora Salazar cég szóvivője elmondta, hogy Európában ez az egyetlen vállalat, amely ilyen acélpengékkel ellátott drótkerítést -úgynevezett NATO-kerítést - gyárt, hozzátéve, hogy a telepítésben sosem működnek közre.
Mint mondta, az ő terméküket helyezték el az észak-afrikai spanyol enklávék, Ceuta és Melilla határnál, emellett szállítanak egyebek közt Görögországba, Romániába, Marokkóba. Példaként említette, hogy az ilyen típusú szögesdrótot például börtönök, nukleáris erőművek, repülőterek védelmére használják.
A lap felidézte Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter korábbi nyilatkozatát, miszerint ezek a pengék enyhe felszíni sérüléseket okoznak.
Megszólaltatták Mikel Araguást, a "menekülteket" segítő Acoge Andaluzía szervezet főtitkárát. Ő elmondta: a múlt héten például súlyos vágási sérülésekkel került kórházba került két fiatal, akik át akartak jutni Marokkóból Ceutába. Az esetek többségében a kéz és láb sérül, de világos, ez sem gátolja meg a "menekültek" abban, hogy elkerüljék a kerítést - jelentette ki. A marokkói-spanyol határokon felállított kerítéseken minden évben tízezrek próbálnak meg átjutni.
(MTI nyomán)